Güncelleme Tarihi:
PARİS saldırıları, yürürlüğe girdiği 1995’ten bu yana Avrupa Birliği’nin en önemli başarılarından biri olarak gösterilen Schengen alanına ağır darbe vurdu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üçüncü ülke vatandaşlarına, zaman zaman aşırıya kaçan sıkı kontrol uygulanan Schengen alanının dış sınırlarında bu sisteme dahil olan 26 (22 AB, 4 AB dışı) ülkenin vatandaşları için de duvarlar yükseliyor. Brüksel’de Fransa’nın talebi üzerine olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya gelen AB içişleri ve adalet bakanları, ‘serbest dolaşım hakkından yararlananlara da’ derhal sistematik ve koordineli kontrol uygulanması kararı aldı.
Mevcut Schengen sistemi bazı koşullar altında üye ülkelerin vatandaşlarına sistematik kontrol uygulamasına olanak tanısa da bu geçici süreyle yapılabiliyor.
TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLEYECEK
Fransa’nın talebi üzerine Schengen sınır kontrol sistemleri güncelleştirilecek, Interpol’ün de aralarında bulunduğu veri tabanlarıyla bağlantı yaygınlaştırılacak.
Toplantıdan çıkan kararların etkisi sadece AB vatandaşlarına kontrolün devreye sokulmasıyla sınırlı kalmayacak. Her ne kadar kâğıt üstünde belirtilmese de kararın, uygulamada diğer ülke vatandaşlarına, özellikle de Türkiye’nin de aralarında bulunduğu hassas bölgelerden gelenlere yönelik kontrollerin daha da sıkılaştırılması sonucunu doğurması bekleniyor. Şu aşamada AB’nin dış sınırlarında birlik vatandaşlarının pasaport ya da kimlik kartları sadece “gözle kontrole” tabi tutuluyor. Schengen’in iç sınırlarındaki kontrollerine yönelik şu aşamada radikal bir değişiklik söz konusu değil. Bununla birlikte Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Fransa, sınırlarındaki kontrolleri terör tehdidi gerektirdiği sürece devam ettirecek” dedi.
AVRUPA TİPİ CIA
Terörle mücadele bağlamında AB üyesi ülkeler arasında istihbarat paylaşımı sorunu sürüyor. Son dönemde bu paylaşımın sağlanması için Avrupa’da Amerikan gizli örgütü CIA gibi bir yapılanma oluşturulmasına yönelik tartışma alevlendi. AB Komisyonu’nun Göç ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, bu yönde bir oluşumun “ideal bir fikir” olduğunu ancak bunun resmen tartışılmadığını söyledi. Almanya bu fikre karşı çıkıyor. Avramopoulos, istihbarat paylaşımı konusunda 28 üye arasında somut taahhüt altına giren ülke sayısının sadece 5 olduğunu söyledi.
TÜRKİYE VURGUSU
Avramopoulos, Türkiye’nin bölgesel bir oyuncu olduğunu, angaje olmasını istediklerini ve çok kısa sürede görüşmelerden somut sonuç elde etmeyi umduklarını belirterek, “Türkiye’nin çabalarımıza katılımı önemli olmanın da ötesinde” dedi.