Güncelleme Tarihi:
İngiliz Savunma Bakanlığı, 25 gazetenin yayın yönetmeni ile "Harry Paktı" yapmıştı. Ancak internet yüzünden "karartma" bozulunca İngiliz ordusu, tahtın üç numaralı várisini, tankçı olarak görev yaptığı Afganistan’dan apar topar çıkardı.
BABASI Prens Charles ve ağabeyi Prens William’ın ardından İngiltere tahtının üç numaralı várisi olan 23 yaşındaki Prens Harry’nin, 10 hafta önce Afganistan’a gönderildiği ortaya çıktı.
İngiliz Kraliyet Ailesi’nin 25 yıldan bu yana muharebeye giden ilk üyesi olan Prens Harry, bağlı olduğu süvari alayıyla birlikte, 14 Aralık’ta uçakla Afganistan’a gönderildi. Ülkenin güneyindeki Helmand eyaletinde bulunan Garmsir’de birkaç hafta geçiren tankçı teğmen Harry, Taliban pozisyonlarının 500 metre kadar yakınında görev yaptı.
TANK TELSİZCİSİYMİŞ
Harry, tank telsizcisi olarak, düşman hareketlerini belirleyip hava saldırısı için Amerikan savaş uçaklarıyla koordinasyon sağladı.
Irak’ta görev almak isteyen, bu talebi direnişçilerin kendisine yönelik doğrudan tehditleri yüzünden geçen yıl reddedilince orduyu bırakma tehdidi savuran Asker Prens, sonunda istediğini almıştı. NATO kapsamında Taliban ile savaşan ordusunun sıradan bir subayı olarak cephedeydi. Üstelik herşey büyük bir gizlilik içinde yürütülebiliyordu. Ancak gerçek, iki buçuk ay sonra ortaya çıktı.
Önceki akşam saatlerinde Amerikan internet sitelerinden önce Avustralya ve Almanya’ya, oradan da tüm dünyaya yayılan haber, İngiltere’yi karıştırdı. İngiltere Savunma Bakanlığı dün öğle saatlerinde bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Emir komuta zinciri dahilinde yapılan kapsamlı risk analizi sonucunda, Prens Harry’nin Afganistan’dan hemen çekilmesine karar verildi" dendi. Prens, dün Londra’ya döndü.
Aralık sonunda Garmsir’de en ön safta savaşa sürülen Prens Harry, bölgedeki 19. yüzyıldan kalma İngiliz kalesinde gözcülük yaptı, zaman zaman makineli tüfek kullanarak çatışmaya girdi. Prens Harry, ilk kez 31 Aralık’ta Amerikan F-15 uçaklarına düşman pozisyonlarını telsizle bildirerek 30 kadar Taliban milisinin öldürülmesini sağladı. Harry, Widow Six Seven kod adıyla telsizden Amerikalı savaş pilotuna sinyal veriyor ve F-15’i de bombayı bırakıyordu. Pilot, konuştuğu kişinin Prens olduğunu bilmiyordu.
’Ülkemi sevmiyorum’ deyip Afganistan’da savaşı tercih etmiş
Veliaht Prens Harry’nin Afganistan’da bir gazeteciyle yaptığı sohbette "Genel olarak İngiltere’den pek hoşlanmıyorum. Yani bütün o gazetelerden ve yazdıkları zırvalardan uzak olmak çok güzel" dediği ortaya çıktı. Reuters’in haberine göre Harry, kendisine Afganistan’a dönmek isteyip istemediği sorusuna ise "Savaş bölgesinde olmaktan mutluyum. Windsor’da oturmak istemiyorum" cevabını vermiş.
Tankçı teğmen bozuk motoruyla
Tankçı Teğmen Harry’nin Afgan cephesinde makineli tüfekle ateş ettiği, sahra telefonu kullandığı, yaya olarak devriye gezdiği ve yolda kalmış motosikletini çalıştırmaya uğraştığı görülüyor. Harry’nin amcası Prens Andrew de, İngiltere’nin Arjantin ile 1982’de yaptığı Falkland savaşında savaş helikopteri kullanmıştı.
Basın, hükümetle anlaşma yapar mı
İNGİLİZ basınının, özellikle de gözünü budaktan sakınmayan tabloid gazetelerin, İngiltere Savunma Bakanlığı ile kapalı kapılar ardından anlaşarak, Prens Harry haberini kamuoyuna aylarca duyurmaması tartışma konusu oldu. Prens Harry’nin cepheye intikali için hazırlıklar geçen eylülde başladı. İngiltere Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt, İngiliz medyasından 25 yayın yönetmenini topladı. Dört aylık tartışmanın ardından medya yöneticileri, rehine krizlerinde kullanılan modeli önerdiler ve "Ordu bizi sürekli ve tam olarak bilgilendirirse, biz de bu haberi zamansız yayınlamayız" dediler. Medyayla anlaşma imzalayan bakanlık, Prens Harry ile cephede röportaj ve görüntü imkanını da "sus payı" olarak basına sundu. Basın ve hükümet arasında benzer bir anlaşma en son 2. Dünya Savaşı sırasında yapılmıştı. Reuters gibi uluslararası bir haber ajansı bile "Harry ambargosu"na uydu.
Okur, bilgi gizleyen medyaya güvenemez
HARRY anlaşmasının medyanın itibarını sarstığını düşünenler de var. İngiliz Channel 4 sunucusu Jon Snow, blogunda, "Okuyucular bundan böyle medya patronlarına bir daha güvenebilir mi, merak ediyorum" diye yazdı. Spiked Online’ın medya yorumcusu Tessa Mayes ise, Prens Harry ve ağabeyi William’ı kastederek, "Artık çocuk değil, yetişkinler. Kraliyet ile arka odada anlaşmalar yapmamalıyız. Gazetecinin görevi askeriyenin istihbarat kanadının bir parçası olmak değil, bağımsız kalmaktır" dedi.
YİNE DRUDGE REPORT
Avustralya’da yayın yapan New Idea adlı kadın magazin dergisinin internet sitesi ilk ipucunu geçen ay yakaladı. Alman gazetesi Bild de çarşamba günü "dedikodu" sütununda bir "Harry Afganistan’da mı" haberi yayınladı. İngiliz Savunma Bakanlığı bu haberin fazla yayılmadan söneceğini umuyordu, ama haberin ABD’nin en çok ziyaret edilen sitelerinden olan ve Monica Lewinsky skandalını da ilk kez duyuran Drudge Report’a taşınmasıyla birlikte tüm dünya uyandı.