Güncelleme Tarihi:
Blinken, 10 dakika kadar süren sohbetleri sırasında Lavrov’a “savaşı derhal sonlandırarak kalıcı barışı sağlayacak diplomasiye başlama” çağrısında bulunduğunu söyledi. Görüşme, Şubat 2022’den beri ABD ve Rusya arasında gerçekleşen ilk düzey temas oldu.
TAHIL POLEMİĞİ
Görüşmeden önce Blinken, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında, Moskova yönetiminden Ukrayna tahılının ihracatına izin veren anlaşmayı yenilemesini talep etti. Rusya’yı gıda sevkıyatını kasten sekteye uğratmakla suçlayan Blinken, “Rusya denetim hızını kasıtlı ve sistematik olarak yavaşlatarak gıda sevkıyatı yapacak gemilerin birikmesine neden oldu” dedi. Temmuzda imzalanan ve bir kez uzatılan anlaşmanın tarihi 18 Mart’ta doluyor.
MOSKOVA ŞART KOŞTU
Blinken’ın açıklamalarına aynı toplantıda yanıt veren Rus mevkidaşı Lavrov, “Batılı ülkelerin Rus ürünlerinin ihracına izin vermeyerek tahıl anlaşmasını gömdüğünü” söyledi. Rus tarım ürünleri yaptırımlar dışında tutulsa da Kremlin; ödemeler, lojistik ve sigorta kısıtlamalarının ihracatı engellediğini söylüyor.
ABD HALKININ KİEV’E DESTEĞİ AZALIYOR
Amerikan New York Times gazetesi, anketlere göre ABD’de Ukrayna’ya yapılan yardımlara verilen desteğin giderek azaldığına dikkat çekti. Washington’ın Kiev’e silah yardımlarına geçen mayısta yüzde 60 olan destek, şimdi yüzde 48’e gerilemiş durumda. ABD’nin Ukrayna’ya gereğinden fazla yardım ettiği görüşünü savunanların oranı ise yüzde 7’den yüzde 26’ya çıktı. Gelecek yılki başkanlık seçimleri öncesi halk desteğini kaybetmenin, Ukrayna politikasında Başkan Joe Biden’ın işini zorlaştırabileceği değerlendiriliyor. Savaşın başlangıcından bu yana ABD, Kiev yönetimine ağırlığı askeri olmak üzere 75 milyar dolardan fazla yardımda bulundu.