Güncelleme Tarihi:
Çin ile yandaÅŸlarının Amerika'yı daha fazla para ayırmayarak "dünyayı tehlikeye atmakla" suçladığı toplantıda, zengin ve yoksul ülkeler arasındaki tartışma ÅŸiddetlendi.   Â
Gelişmekte olan ülkeler küresel ısınmanın etkileriyle başa çıkabilmeleri için 200 milyar dolar ayrılmasını istiyorlar. Bu miktar masada görüşülenin iki katı kadar.
G77 ülkeleri ile Çin'in başmüzakerecisi Lumumba di-Aping, ABD'den küresel mali acil durumlar için ayrılan paranın yeniden dağıtımını istediler.
Uluslararası Para Fonu'nun nakit sıkıntısı çeken ülkelere yardım için ayırdığı milyarlarca doları bulunuyor. Gelişmekte olan ülkeler, bu paradan kendilerine kredi açılmasını, böylece yenilenebilen enerji, yeni ormanların açılması gibi alanlarda yatırım yapabileceklerini belirtiyorlar.
Di-Aping toplantıda Amerikalı delegelere, "Amerikan Kongresine sormalıyız: Savunma bütçelerine milyarlarca dolar ayırıyorsunuz. Dünyayı kurtarmak için 200 milyar dolarcık ayıramaz mısınız?" diye seslendi.
Acil durum fonlarının iklim değişikliğiyle mücadele için kullanılması ilk kez milyarder iş adamı George Soros tarafından önerilmişti.
Konferanstaki gelişmekte olan ülke delegeleri, Kyoto protokolünü imzalamamasından dolayı ABD Başkanına eleştirilerini de tekrarladılar.
Di-Aping, "Başkan Barack Obama ve ABD'den Koyoto'yu kabul etmelerini istiyoruz. Çünkü dünya, ABD'nin katılımı olmaksızın dünyayı kurtaracak eşit ve adil bir anlaşmaya varamaz" dedi.
Gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkelerin karbondioksit emisyonlarını belli miktarlarda kesmelerini öngören, ancak gelişmekte olan ülkeleri bağlayıcı kısıtlamalardan muaf tutan Kyoto'nun korunması istiyorlar.
Diğerleriyse hem zengin hem de yoksul ülkelerin sera gazlarını azaltacakları tamamıyla yeni bir anlaşma yapılmasından yanalar.