Şaron’un izinde

Güncelleme Tarihi:

Şaron’un izinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2006 00:00

İsrail’de yarın yapılacak genel seçimi, komadaki Başbakan Ariel Şaron’un partisi Kadima’nın kazanması bekleniyor. Başbakan Vekili Olmert, Şaron’un Gazze Şeridi’nden çekilme planını tamamlayarak, 2010 yılına kadar İsrail’in kalıcı sınırlarını belirleme politikası izleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

İSRAİL’de başbakanlığa vekalet eden Ehud Olmert, komadaki Başbakan Ariel Şaron’un siyasi söylemini dün seçim kampanyasına taşıyarak, yarınki seçim için son bir atılım daha yaptı. Şaron’un Likud’u bırakarak kurduğu Kadima Partisi’nin başbakan adayı Olmert, "Artık kesin sınırlarımızla ilgili bir karar verip, kendimizi Filistinlilerden ayırmalıyız. Sınırlar konusunda önce aramızda anlaşıp sonra da uluslararası toplulukla görüşmeler yapmalıyız. ABD’nin desteğini alacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

Yarınki seçim, Şaron’un Gazze’deki küçük yerleşim birimlerinden çekilme ve Batı Şeria’daki daha geniş yerleşim birimlerinde tutunma politikasına yönelik bir referandum olarak da görülüyor. Şaron Hükümeti’nin geçen yılki Gazze’den çekilme operasyonu ülkede yoğun tartışma yaratmıştı.

Olmert dünkü açıklamasında, seçimi kazanması halinde İsrail’in sınırlarını, Filistinlilerle görüşmeden tek yanlı olarak belirleme politikası izleyeceği mesajı verdi. HAMAS’ın Filistin’de seçimi kazanmasından sonra İsrail’in Filistinlilerden kopma ihtiyacının daha da arttığını belirten Olmert, "Ayrılma planı, Filistin iradesinin esiri olmayacağımızın garantisidir" dedi.

Anketlere göre halkın büyük çoğunluğu, izole vaziyetteki küçük yerleşim birimlerinden çekilmeyi ve Batı Şeria’daki büyük yerleşimlerde kontrolün güçlendirilmesini savunuyor.

Kim kazanacak

Anketlere göre Kadima, Meclis’te 36-39 milletvekiline sahip olacak.

Amir Peretz’in başına geldiği İşçi Partisi (Ha’Avoda), anketlerde Kadima’nın arkasından, en fazla sayıda milletvekili çıkaracak parti olarak gözüküyor.

Ariel Şaron’un terkettiği iktidar partisi Likud’un üçüncü parti olması bekleniyor.

Seçimin aktörleri

Amir Peretz

ŞİMON Peres’i devirerek İşçi Partisi’nin genel başkanlığını alan Amir Peretz (54), seçim kampanyalarında işsizliğe çare bulma ve asgari ücreti bin dolara çıkarma vaadinde bulundu. Peretz ayrıca, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile barış görüşmelerine yeniden başlanmasını destekliyor. Yoksul büyüdüğünü sık sık vurgulayan Peretz, zenginlerle yoksullar arasındaki aralığın daraltılmasını istiyor. Dört yaşında ailesiyle Fas’tan İsrail’e göç eden Peretz, Gazze Şeridi yanındaki, işçi sınıfının yaşadığı Sderot’ta büyüdü.

Haberin Devamı

Bibi’nin eski büyüsü kalmadı

Haberin Devamı

İsrail’in eski Başbakanı ve sağ kanat Likud partisinin lideri Binyamin Netanyahu (56) Şaron kabinesinde maliye

/images/100/0x0/55ea7f6af018fbb8f883dcd0
bakanı olarak görev yaparken Gazze Şeridi’nden çekilme planına karşı çıkmış ve istifa etmişti. Şaron’un Likud’dan ayrılmasından sonra bu partinin lideri seçildi. En sert siyasi rakiplerine karşı bile üstün gelmesi nedeniyle "Büyücü" lakabıyla anılan Netanyahu bu sefer Likud’u birinci parti yapacak tılsımdan yoksun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!