Sarkozy ara buluyor

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy ara buluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye’nin dolaylı arabuluculuğunda yapılan ve yarıda kalan İsrail-Suriye arasındaki görüşmelerin devam etmesi için nabız yokluyor. Sarkozy, önceki akşam görüştüğü Netanyahu’nun mesajını bugün Suriye Devlet Başkanı Esad’a iletecek.

Haberin Devamı

NICOLAS Sarkozy, Washington’da ABD Başkan Barack Obama tarafından hayli soğuk karşılanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, Elysee Sarayı’nın kapısında öperek karşıladı.
Görüşmede yalnızca sarayın dış politika danışmanı Jean David Levitte bulundu. Toplantı yaklaşık
1 saat 40 dakika sürdü. İsrailli yetkililere göre, Gazze operasyonu yüzünden askıya alınan Suriye-İsrail görüşmelerinin yeniden başlaması gündeme geldi. Netanyahu, “Suriye ile ne zaman, nerede isterlerse, önkoşulsuz, üstelik doğrudan görüşmeye hazırım” mesajı verdi. Suriye, görüşmelerin yeniden başlaması için İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekileceğine dair taahhütte bulunmasını istiyor.
Golan’dan çekilecek iddiası
El Arabiya Televizyonu, görüşmede Netanyahu’nun “barış anlaşması çerçevesinde Golan’dan çekiliriz” diye Esad’a mesaj yolladığını öne sürdü. Bu iddiayı İsrail doğrulamadı.
Sarkozy, ayrıca Filistinle barış görüşmelerinin başlayabilmesi için Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin inşasının durmasını talep etti. Paris’teki görüşmenin en önemli ayrıntısı ise Netanyahu’nun Washington gezisinin soğuk geçmesine rağmen, Paris’te sıcak bir şekilde ağırlanması oldu. Sarkozy, ender bir jestte bulunarak Netanyahu’yu aracına kadar geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!