Sarko’nun first lady’si

Güncelleme Tarihi:

Sarko’nun first lady’si
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2007 00:00

Nicolas Sarkozy, çarşamba günü Fransa cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmaya hazırlanırken eşi Cecilia Sarkozy’nin first lady rolünü üstlenip üstlenmeyeceği merak konusu.

Sarkozy’yi yakından tanıyanlar ise onun bir numaralı hanımefendisinin hayallerinin gerçek olması için sürekli kendisine destek veren 81 yaşındaki annesi Andree Sarkozy olduğunu söylüyor.

FRANSA Cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy’nin eşi Cecilia’nın first lady’lik koltuğunda pek gözü olmadığını Bağdat’taki sağır sultan bile biliyor. Seçimlerde oy bile kullanmadığı öne sürülen Cecilia’nın önümüzdeki günlerde nasıl bir tercihte bulunacağı bilinmez ama, siyasi gözlemcilere göre Fransa’nın bir numaralı hanımefendisi Sarkozy’nin 81 yaşındaki annesi Andree Sarkozy.

Madam Sarkozy çocuklarını babasız büyütmüş bir anne. Macar asıllı bir soylu ve reklamcı olan baba Paul Sarkozy, Selanik göçmeni Yahudi bir ailenin kızı olan Andree’yi terkettiğinde Nicolas Sarkozy henüz 4 yaşındaydı. Anne, üç oğlunun bakımını tek başına üstlendi. Yargıcı nafaka ödeyecek durumu olmadığı konusunda ikna eden baba Sarkozy, mahkemeden limuzinle ayrılmıştı.

Babası, oğlunun vasat karnesini gördüğünde büyük hayalleri olan oğlunu hep "bu isimle, bu karneyle işin zor" diyerek oğlunun hırsını törpülemeye çalışmıştı. Annesi ise "bu yabancı çağrışımlı adınla başarılı olmak istiyorsan daha fazla çaba sarfetmelisin" diye teşvik etmişti. Sarko’nun bir yanda hayalleri, öte yanda büyüklerinin uyarıları vardı. Gelecek korkusu, onu hayallerini daha fazla sarılmaya teşvik etmişti. Hayallerin, gerçeğe giden yolun ilk adımı olduğunu biliyordu. 1968 öğrenci ayaklanmasına katıldıktan sonra kendini sağa ve sağın yükselen yıldızı Jacques Chirac’a daha yakın hissetmeye başlamıştı.

MAÇO İMAJINI YUMUŞATTILAR

Hukuk eğitimi görmüş, avukat olmuştu. Annesine göre siyaset, Sarko henüz küçük bir çocukken dedesinin omuzlarında Charles de Gaulle mitinglerine katıldığında damarlarına sızmaya başlamıştı. Sarkozy’nin bilinenin aksine değişken bir karakterde olmadığını söyleyen annesi, "Onu hiçbir zaman çok heyecanlı bulmadım. Küçükken tez canlıydı, ama bu çok gerilerde kaldı" diyor. Sarkozy’nin biyografisini yazanlardan Catherine Nay, "Sarkozy, annesine çok yakındır. Kuralları annesinden öğrenmiştir. Ama annesi, siyasete karışmaz" diyor.

Fakat Sosyalist Parti, seçimlere ilk kadın cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal ile girdiğinde oğlunun imajına rötuş atan kişi yine anne Sarkozy’ydi. Bir yandan gelin, bir yandan anne Sarkozy, oğul Sarkozy’nin maço görüntüsünü törpülemeye koyulmuşlardı. 11 yıllık eşi Cecilia, Sarkozy’nin "Ben değiştim" çıkışının mimarıydı, Andree Sarkozy ise oğluna arkasına ünlü kadınların desteğini almasını salık veren kişiydi. Sonunda Sarkozy, kadınların desteğini almak konusunda sandıktaki kadın rakibine fark atarak zafer kazandı.

Yine mi ihanet

FRANSA’nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Cecilia’nın son seçimde oy kullanmayarak "kocasına bir kez daha ihanet ettiği" iddia edildi. First Lady Sarkozy, eşini daha önce bir başkası için terkedip sonra onunla yeniden barışmıştı. Sarkozy’nin partisi UMP ise, First Lady’nin oyunu kullandığını açıklayarak dedikoduları yalanladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!