Güncelleme Tarihi:
MISIR’ın Şarm el-Şeyh kentinden Rusya’nın St. Petersburg kentine giderken cumartesi günü Sina Yarımadası üzerinde infilak ettiği düşünülen Rus yolcu uçağının düşmesine neyin sebep olduğu netleşmemekle birlikte, İngiltere giderek güçlenen bir tonla uçağın içeriden bombayla patlatılmış olabileceğini dillendiriyor.
CAMERON PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ
İngiltere Başbakanı Cameron, dün yaptığı açıklamada 224 kişinin öldüğü olayda bombalı saldırı ihtimalinin tersi olasılıktan daha yüksek olduğunu ifade etti. Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de telefon görüşmesi yaparak meseleyi ele aldı. CNN’e konuşan Amerikalı yetkililer de Amerikan istihbaratının olayın IŞİD’in koyduğu bir bombadan kaynaklandığını düşündüğünü dile getirmişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise IŞİD iddiası dahil her türlü bilgiyi ele aldıklarını belirterek “Olayın uçağın içindeki bir patlayıcıdan kaynaklandığı yönünde güçlü bir ihtimal olduğuna kanaat getirdik” dedi. Londra’nın konuyla ilgili endişeleri beyanat seviyesinde kalmadı.
İngiliz hükümeti Şarm el-Şeyh ile İngiltere arasındaki uçuşları askıya alınca, yolcular kentteki havalimanında beklemek zorunda kaldı.
İNGİLTERE BÖLGEYE ASKERİ HEYET GÖNDERDİ
Şarm el-Şeyh kentiyle İngiltere arasında yapılan uçuşları askıya alan İngiliz hükümeti, kentteki yaklaşık 20 bin İngiliz vatandaşını tahliye etmek üzere askeri uzmanlardan oluşan bir güvenlik ekibi de sevk etti. Uzman ekip, Şarm el-Şeyh Havaalanı’ndan İngiltere’ye gidecek uçakları sıkı bir kontrolden geçirdikten sonra kalkışlarına onay verecek. Buna göre İngilizlerin tahliyesinin 10 gün sürebileceği belirtiliyor. İngiltere, vatandaşlarını almak üzere boş uçakları Şarm el-Şeyh’e göndermeye başladı. Mısır ise İngiltere’nin uçuşları durdurma kararını eleştirdi.
ÜRKÜTEN ŞÜPHE
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, “İngiltere’nin uçuşları askıya alması yersiz ve aceleci tavır. Soruşturma tamamlanmadan terör çığırtkanlığı yapmanın hiçbir anlamı yok” dedi. İngiliz mevkidaşı Hammond ise aldıkları kararı savunurken, “Sayın Şükri bizim elimizdeki bilgilerin hepsini görmedi” diye cevap verdi. Rus gazetesi Komsomolskaya Pravda ise enkaz görüntülerine dayanarak, uçak kapısının iç kısmındaki küçük deliklerin şarapnel izlerine benzediğini yazdı. Bunun yanısıra uçağın kalıntılarındaki deliklerin içeriden dışarıya doğru olduğunu da belirten gazete, bu işaretlerin “teröristlerin tahrip gücünü artırmak için bombalarda kullandığı metal toplardan” kaynaklanmış olabileceğini kaydetti.
RUSYA: BUNLAR SPEKÜLASYON
İngiltere’den gelen açıklamaların terör eylemini işaret etmesi üzerine Moskova da sessiz kalmadı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in Sözcüsü Dimitri Peskov, “Ne olduğu sadece araştırmayla ortaya konabilir. Bunun dışındaki açıklamalar teyit edilmemiş bilgilere ve spekülasyona benziyor” diyerek acele karar verilmemesini istedi. Mısır Sivil Havacılık Bakanı Hüsam Kemal ise Rus uzmanların da destek verdiği araştırma ekibinin bomba teorisini doğrulayacak bir kanıta ulaşmadığını söyledi. Mısırlı Bakan, “Sonuç için acele etmek istemiyoruz. Aynı endişeleri paylaşıyoruz. Arkasındaki sebepleri bilmek istiyoruz. Soruşturma şeffaflıkla yürütülecek. Saklayacak bir şey yok” diye konuştu.
TARTIŞMAYA OBAMA DA KATILDI
Rusya, Mısır ve İngiltere'den çelişkili açıklamalarken gelirken, tartışmaya ABD Başkanı Barack Obama da katıldı. ABD'de yayın yapan bazı yerel radyolara röportaj veren Obama da konuya ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Obama, "Uçakta bir bomba olma ihtimali bulunduğunu düşünüyorum" dedi. Uçağın düşmesine neyin sebep olduğuna dair ellerinde yeterince istihbarat bulunmadığını belirten Obama, bölgedeki güvenlik önlemlerinin ABD'dekinden farklı olmadığını ifade etti. Obama, kesin bir kanaate varmadan önce kendi araştırmalarını yapacaklarını, uçağın düşmesine bir bombanın yol açma ihtimalinin göz ardı edilmediğini kaydetti. ABD medyasında dün çıkan ve Amerikalı yetkililere dayandırılan bazı haberlerde, IŞİD terör örgütünün uçağa bomba yerleştirdiği yönünde istihbarat bulunduğu belirtilmişti.