Güncelleme Tarihi:
Filistin Parlamentosu seçimlerinden gelen ilk sonuçlara göre Hamas öne geçti. Bu sonuç üzerine Başbakan Ahmed Kurey de erken istifa etti. Başbakan Kurey ile birlikte bütün kabine üyelerinin de istifasını sunduğu belirtildi. Hükümetin seçim sonucunda istifasının, yasa gereği ve olağan bir durum olmasına karşın, zamanlaması ve seçim sonuçlarının henüz resmen açıklanmamasından ötürü sürpriz olarak karşılandı.
Filistin yasalarına göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, hükümeti kurma görevini parlamentoda çoğunluğu ele geçiren partiye vermesi gerekiyor. Buna göre, 10 yıldır ilk kez düzenlenen seçimlerin ardından Hamas'ın hükümeti kurmasının beklendiğini kaydedildi.
SONUÇLARA SAYGI GÖSTERİLMELİ
Filistinliler 10 yıl sonra dün ilk kez yapılan oylamada hem parti listeleri, hem de tek tek adaylar için oy kullandı. 132 üyeli meclisin 66 üyesi, parti listlerine verilen oylarla; diğer yarısı ise adaylara verilen oylarla belirlenecek.
Seçim Komisyonu yetkilileri, Hamas'ın tek tek adaylara verilen oyların hemen tümünü aldığını ve meclisin yarısını garantilediğini belirtti. Bu anketlere göre El Fetih oyların yüzde 46,4'ünü, Hamas ise yüzde 39,5'ini almıştı.
Seçimin ilk sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. Hem Hamas, hem de El Fetih seçimlerin net bir galibi olmaması halinde koalisyon seçeneğini değerlendireceklerini açıklamışlardı.
Seçim sisteminin karışık olması nedeniyle sandık çıkış anketlerinde hata payı, normalden fazla.
Filistin Seçim Kurulu, 10 yıldır yapılan bu ilk genel seçime katılım oranının yüzde 73 olduğunu açıkladı. Bu oran Batı Şeria'da yüzde 70, Gazze Şeridi'nde ise yüzde 76 oldu.
EL FETİH HAMAS'I KUTLADI, KOALİSYONU REDDETTİ
Filistin'de iktidardaki El Fetih'in üst düzey yetkilisi, dün yapılan seçimlerin ardından parlamentoda çoğunluğu sağladığı tahmin edilen Hamas'ın liderini arayarak tebrik etti. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, El Fetih yetkilisi Hüseyin El Şeyh'in, Hamas lideri İsmail Haniyeh'i aradığı ve seçimlerde elde ettiği sonuçlardan dolayı Hamas'ı kutladığı bildirildi.
Açıklama, El Fetih'in, seçimleri kaybettiğini kabul ettiğinin bir göstergesi olarak algılandı. Öte yandan üst düzey Hamas yetkilisi Müşir El Masri, “İsrail'i tanımanın veya masaya oturmanın gündemlerinde olmadığını” açıkladı. Seçim sonuçlarının, Hamas'ın doğru yolda olduğunu kanıtladığını belirten El Masri, “Halkımızı kandırmayacağız” dedi.
El Fetih, Hamas tarafından kurulacak koalisyon hükümetinde yer almayacağını açıkladı. El Fetih'in üst düzey yetkililerinden Saib Erekat, Hamas tarafından kurulacak koalisyon hükümetinin ortağı olmayı reddettiklerini söyledi.
Erekat, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Hamas'a hükümeti kurma görevi verileceğini, kendilerinin muhalefette kalarak partiyi tekrar yapılandıracaklarını belirtti.
HAMAS: EL FETİH'LE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ
Filistin'de dün 10 yıl aradan sonra yapılan seçimlerin galibi olduğu bildirilen Hamas, El Fetih ile çalışmaya hazır olduğunu açıkladı. İlk kez katıldığı seçimlerden zaferle çıktığı kesin gözüyle bakılan örgütten yapılan açıklamada, hükümet kurmak amacıyla El Fetih lideri Mahmud Abbas ile istişarelerin “yakında” başlayacağı belirtildi.
Açıklamada, örgüt ABD'yi “sandık sonuçlarına ve Filistin halkının seçimine” saygılı davranmaya çağırdı.
İSRAİL KABİNESİ TOPLANDI
İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz ve kurmayları, Filistin'de dün yapılan seçimin sonuçlarını görüşmek üzere toplandı. Görüşmede, resmi sonuçları henüz açıklanmayan, ancak Hamas'ın çoğunluğu elde ettiğine kesin gözüyle bakılan seçimlerin İsrail'in güvenliğine yansıması ele alınıyor.
İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert'in de seçim sonuçlarını görüşmek üzere kabine üyeleriyle güvenlik yetkililerini gün içinde toplaması bekleniyor. Olmert, Hamas'ın içinde yer aldığı Filistin hükümetine güvenmediklerini ve terörle mücadelede taahhütlerini yerine getirmeyen bir yönetimle masaya oturmayacaklarını söylemişti.
İSRAİL TEMKİNLİ
Seçim sonuçları İsrail'de de tartışmalara yol açtı. Başbakan Vekili Ehud Olmert resmi sonuçlar açıklanmadan bakanlarından seçimlerle ilgili açıklama yapmamalarını istedi.
Seçim sonuçlarıyla ilgili ilk temkinli açıklama İsrail'in soldaki partilerinden Yahad-Meretz partisi başkanı Yasi Beilin'den geldi. Beilin, sonuçları görmeden, Hamas'ın ne yapacağını görmeden karar vermemek gerektiğini belirtti.
Ulusal Dinci Parti Genel Başkanı Zeulun Orlev, bu sonuçları doğrudan İsrail'in ağustostaki geri çekilmesinin bir sonucu olarak değerlendirerek, Hamas'ın kazanmasında bunun çok büyük rolü olduğunu belirtti. Orlev, “Eğer Kadima da kazanırsa Hamas'ın başarısı tamamlanmış olacaktır” dedi.
Likud'dan da benzer bir açıklama geldi. Adını vermeyen Likud yetkilileri, Olmert ve Kadima'ya yüklenerek “Bir terör devleti kuruyorlar” dedi.
Yeşa Konseyi Hahamlar Komitesi Başkanı Dov Lior, “İsrail halkını komadan çıkmaya ve barış adı altında kardeşlerini ve topraklarını satan Kadima'ya destek vermemeye” çağırdı.
Terör kurbanları örgütü de “Kim bizi daha fazla öldürürse Filistinliler arasında onlar popüler hale geliyor” açıklamasını yaptı.
İşçi Partisi lideri Şimon Peres de Filistinlilerin nasıl bir örgütlenmeye gittiklerini bekleyip görme niyetinde olduklarını söyledi, “Ancak İsrali'i yıkmak isteyen bir terör örgütüyle görüşmeyiz” dedi.
Abbas, seçim sonuçlarının ardından Şam'daki Hamas lideri Hadil Meşal'i hükümetin oluşumuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzerine Filistin'e çağırmıştı.
RICE'TAN ABBAS'A DESTEK TELEFONU
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Filistin lideri Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, ülkesinin Abbas'a ve politikalarına destek vermeye devam edeceğini ifade etti. Abbas'ın danışmanı Nebil Ebu Rudeyna, yaptığı açıklamada, Rice'ın Abbas'ı arayarak, Filistin demokrasisini övdüğünü, ABD'nin Abbas'a ve politikalarına yönelik desteğinin devam edeceğini bildirdiğini kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'ye ziyareti sırasında BBC televizyonuna verdiği demeçte, Hamas'a şiddeti bırakması çağrısında bulundu. Straw, Filistin seçimlerinde zafer elde ettiği bildirilen Hamas'ın, uluslararası kamuoyuyla çalışmak istiyorsa, şiddeti reddederek İsrail'in mevcudiyet hakkını tanıması gerektiğini
AFP: SİYASİ DEPREM
Radikal Filistinli örgüt Hamas'ın dün Filistin'de 10 yıl aradan sonra yapılan seçimlerde elde ettiği galibiyet, Fransız haber ajansı AFP tarafından “siyasi deprem” olarak nitelendirildi. Silahlı mücadele veren ve Yahudi devletinin ortadan kaldırılmasını yana olan Hamas, yeni meclisin 132 sandalyesinin çoğunu kazandığını açıklarken, Başbakan Ahmed Kurey, istifasını sunduğunu ve yeni hükümeti Hamas'ın kurmasının beklendiğini söyledi.
İktidardaki El Fetih yetkilileriyse seçimlerde hezimete uğradıklarını kabul ederken, Hamas'ın liderlerinden olan ve örgütün seçimlerdeki liste başı İsmail Haniye, Hamas'ın dikkate değer bir zafer kazandığını, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun halkın tercihine saygılı olması gerektiğini söyledi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hamas'ın bölgelerde en az 43 sandalye kazandığını, listeler düzeyinde de oyların yüzde 50'sinden fazlasını aldığını, bunun da mecliste en az 75 sandalye kazandıkları anlamına geldiğini belirtti.
Hamas'tan bir kaynak da, AFP'ye yaptığı açıklamada, hareketin hükümete katılmasıyla ilgili kararın bugün ya da yarın alınmasının beklendiğini söyledi. İktidardaki El Fetih, 1996'daki seçimlerden sonra 88 sandalyeli eski mecliste 62 sandalyeye sahipti ve kurulduğu 1994'ten bu yana Filistin Yönetimi'nin bütün kurumlarıyla güvenlik mekanizmasını elinde bulunduruyordu.
ABD Başkanı George Bush, İsrail'in yıkılmasını isteyen tutumunu değiştirmediği sürece Hamas ile ilişki kurmayacaklarını söylemiş, İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert de, Hamas'ın rol aldığı bir Filistin yönetimine güvenemeyeceklerini belirterek, “Mevcut şekliyle İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunan bir terör örgütü konumunda olan Hamas'ın, silahsızlanmadan Filistin yönetiminde rol oynamasını kabul edemeyiz” demişti.
ANNAN: HÜKÜMETTE OLACAKSA SİLAHSIZLANMALI
Davos'ta Dünya Ekonomi Forumu toplantılarına katılan Genel Sekreter Annan, Reuters televizyonuna verdiği demeçte, “Hamas'ın Filistin hükümetinde yer almak istemesi durumunda şiddetten vazgeçmeli mi?” yönündeki soruyu, şöyle yanıtladı: “Demokratik süreçte yer almak isteyen her örgüt, eninde sonunda silahsızlanmalı çünkü silah taşıyarak demokratik sürece katılmak ve parlamentoda bulunmak önemli bir çelişki. Eminim onlar da (Hamas) bunu düşünüyordur.” Hakkıyla seçimi kazanan Filistin hükümetiyle çalışmayı çok istediğini ifade eden Annan, seçimlerin organize edilişini tebrik etmek için Filistin lideri Mahmud Abbas'ı aradığını kaydetti.
FRANSA “KAYGILI”
Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, Hamas'ın Filistin seçimlerini kazanmasından kaygı duyduklarını bildirdi. Basın toplantısında konuşan Villepin, “Endişe duymamıza yol açan bir durumla karşı karşıyayız” dedi. “Şiddetten vazgeçilmesi gerektiğini” söyleyen Başbakan, “yeni Filistin hükümetiyle çalışabilmek için gerekli şartların yerine getirileceğini umduğunu” söyledi.
BLAIR'İN SÖZCÜSÜ: TERÖRDEN VAZGEÇENLERLE GÖRÜŞÜRÜZ
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in sözcüsü, seçimi değerlendirirken, “Londra'nın ancak terörden vazgeçenlerle görüşeceğini” söyledi. Sözcü, “Seçim sonuçlarını elbette tanırız, ancak aynı zamanda açık olmalıyız: Biz ancak terörden vazgeçenlerle görüşürüz” dedi. Sözcü, “Soru açık ve net: İnsanlar terörizmi destekliyor mu, desteklemiyor mu” ifadesini kullandı.
FHKC: FİLİSTİN HALKI DİRENİŞİ SEÇTİ
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Hamas'ın zaferini “Filistin halkının İsrail işgali karşısında direnişi seçmesi” olarak değerlendirdi. FHKC yetkilisi Mahir Tahir, “Hamas'ın zaferi büyük yankı yaratacak. Yepyeni bir aşamayla karşı karşıyayız. İsrail-Filistin Oslo barış anlaşmaları ve siyasi gelecekle ilgili sorular ortaya atılacaktır” dedi.