Güncelleme Tarihi:
İSLAM Devrimi'nden bu yana kadınlar ve erkekler ayrı sandıklarda oy kullanıyorlardı. Bu kez Hatemi yanlılarının çoğunlukta olduğu Tahran'ın kuzeyinde kadın ve erkekler aynı sandıklarda oy kullandılar. Muhafazakar semtlerde ise sandıklarda harem - selamlık uygulaması devam etti.
290 sandalyeli parlamento için 5800'den fazla kişi aday oldu. Adayların 424'ü kadındı. Ülke çapında 36 binden fazla sandık kuruldu.
Seçmenler, sandık başında kendilerine verilen oy pusulasına, listelerden seçtikleri adayların isimlerini yazarak oy attılar.
İlk seçim sonuçlarının pazar gününden itibaren belli olmaya başlaması bekleniyor. İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı, kesin sonuçların belirlenmesinin üç hafta alabileceğini bildirdi.
Seçimde oy sayma işlemi bilgisayarlarla yapılması planlandı. Ama Uzmanlar Heyeti son anda yeteri kadar teknoloji altyapısı olmadığı gerekçesiyle bu karardan vazgeçti.
Adaylar katıldıkları bölgeden en az % 25 oranında oy alması gerekiyor. Seçimin galipleri birinci turda belli olmazsa 25 Şubat ya da 3 Mart'ta ikinci tur yapılacak.
İran'ın kimlik kartı
Nüfus:
yaklaşık 65 milyon
Yaş dağılımı:
Nüfusun yarısı 25 yaşın altında
Etnik dağılım:
% 51'i Farsi, % 24 Azeri, % 7'si Kürt
Din:
% 89'u Şii % 10'u Sünni
Rejim:
İslam Cumhuriyeti
Dini lider:
Ayetullah Seyid Ali Hamaney
Cumhurbaşkanı:
Muhammed Hatemi
Kişi başına
düşen milli gelir:
5500 dolar
Ekonomi:
Petrol ağırlıklı. 89.7 milyar varillik petrol rezervi bulunuyor