Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2009 00:00
Yarım asrı aşkın bir süredir Japonya siyasetini domine eden merkez sağdaki Liberal Demokrat Parti, dünkü seçimlerde tarihi bozguna uğradı. Başbakanlığa hazırlanan merkez solcu JDP’nin lideri Hatoyama, “Devrim gibi değişime hazır olun” dedi. Hatoyama’nın, bir “samuray” isteyen halkın beklentilerini karşılaması ise zor olacak.
DÜNYANIN en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya’da dün yapılan genel seçimleri, muhalefetteki Japonya Demokratik Partisi (JDP) açık farkla kazandı. Kurulduğu 1955 yılından beri, 1993-1994’deki 10 ay haricinde sürekli iktidar olan merkez sağdaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ise tarihinin en ağır yenilgisine uğradı.
İlk sonuçlara göre, parlamentonun 480 sandalyeli alt kanadında, JDP 300-330 sandalyeye sahip olacak. Geçen dönem 303 sandalyeye sahip olan, iş dünyasının desteklediği LDP ise 84-96 sandalyeye gerileyecek.
“Devrim gibi değişime hazır olun” diyen JDP lideri Yukio Hatoyama, başbakanlık koltuğunu Taro Aso’dan devralmayı garantiledi. Hatoyama, küçük partilerle koalisyon kurmak istediğini söyledi. LDP yönetimi ise toplu istifaya hazırlanıyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nınkilere benzer sloganlar kullanan Hatoyama, “Neden Amerikalıların yaptığını yapamayalım” demişti. Orta sınıfa hitap etmesi ve sosyal politikaları savunmasıyla da Obama’ya benzetilen Hatoyama, aslında LDP’ye kıyasla ABD’ye daha mesafeli duran ve Çin ile yakınlaşmayı savunan bir siyasetçi.
Katılımın yüksek olduğu bu seçimde “kriz sayesinde iktidara geldiği” söylenen Hatoyama, güçten düşen Japon ekonomisini canlandırmaya öncelik verecek. Ancak “uzaylı” lakaplı liderin karizmatik bulunmaması, LDP’den kopan sol eğilimli siyasetçilerin oluşturduğu deneyimsiz partisiyle uzun vadede başarılı olma şansını da azaltıyor.
Japonlar kudret arıyorJAPONYA’da son dönemde bir samuray furyası var. Feodal savaşçıları anlatan kitaplar,
filmler, bilgisayar oyunları yok satıyor. TV kanalları samuray dizileriyle dolu. Öyle ki ülkedeki “samuray pazarı” bu yıl 745 milyon dolara ulaştı. Uzmanlara göre, bunun nedeni, halkın ekonomik kriz zamanında “iktidarlı lider” arayışına yönelmesi. İki merkezi partiden oluşan siyasi sistem özellikle gençleri bunalttı. Prof. Hideki Nakagava’ya göre, “Samuraylara bakan halk, soğuk ve tutkusuz modern Japon erkeğinden farklı şeyler görüyor.”