Sampson'dan itiraf : Kullanıldım

Güncelleme Tarihi:

Sampsondan itiraf : Kullanıldım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs'ı Yunanistan'a ilhak etmek üzere bir darbe yapan ve Barış Harekatı'nın yapılmasına sebep olan EOKA lideri Nikos Sampson 25 yıl sonra itiraf etti : ‘Beni Yunanlılar kullandı!’

15 Temmuz 1974'te Başpiskopos Makarios'u devirerek sekiz gün süreyle Kıbrıs'ta başkanlık koltuğuna oturan EOKA lideri Nikos Sampson, darbeyi gerçekleştiren Yunan Cuntası tarafından kullanıldığını öne sürdü. İç savaşı durdurmak için cumhurbaşkanlığını devraldığını söyleyen Sampson, ‘Darbe hakkında hiçbir fikrim yoktu’ dedi.

Sampson, sahibi olduğu Mahi (Savaş) gazetesindeki başyazısında, Ada'yı Yunanistan'a bağlamak için yapılan darbeye ilişkin önemli itiraflarda bulundu. EOKA lideri yazısında şöyle dedi:

DARBEYİ KINIYORUM

‘Sizinle birlikte darbeyi ben de kınıyorum. Elen kanının akıtılmasını durdurmak ve içsavaşı sona erdirmek için cumhurbaşkanlığını üstlendim. Amacım hayat kurtarmaktı. Darbeyi ben organize etmedim. Başkalarının günah keçisi oldum. Türk işgaline meydan verenler, darbeyi organize eden ve gerçekleştirenlerdir. Darbenin tek sanığı olduğum için çok acı çektim. Ağır bedeller ödedim. Kıbrıs’a ihanet dosyası açılmalıdır. Tüm Elenler'in suçluları bilmesi gerekir. Esas darbeciler ve hainler ismen biliniyor. Bunların tümü Yunanlıdır. Suçlular, Arabakis, Bonanas, Gizikis, Galatsanos, Papanikolau, Davos ve diğerleridir. Türk çıkarma gemilerinin tümünü batırabilecek iki Yunan denizaltısı ve Fantom uçaklarının yoldan geri dönmesi emrini kim vermiştir? Gerçekler ortaya çıkmalı. Sezar'ın hakkı Sezar'a, Tanrı'nın kulunun hakkı da masuma verilmelidir.'

Nikos Sampson, darbenin ardından 20 yıl hapse mahkum olmuştu. Hapisteyken tedavi için gittiği Fransa'dan dönmeyen Sampson, daha sonra affedilerek Kıbrıs'a geri gelmişti.

SİRENLER ÇALDI

Bu arada, darbenin 25'inci yıldönümü dün Güney Kıbrıs'ta kara yıldönümü olarak anıldı. Darbenin başladığı saat olan 8.20'de tüm ülkede sirenler çaldı. Kiliseler de sirenlere çanlarıyla eşlik etti.

Darbede hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Lefkoşa'daki Aya Konstantinu Kilisesi'nde düzenlenen ayine Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides, Meclis Başkanı Spiros Kiprianu, parti liderleri, bakanlar ve milletvekilleri katıldı. Başpiskopos Hrisostomos'un yönettiği ayinde konuşan Kiprianu, darbeyi ‘Rum ulusunun başına gelen en büyük felaket’ olarak niteledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!