Şam Zirvesi başladı

Güncelleme Tarihi:

Şam Zirvesi başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 10:51

“İstikrar İçin Diyalog” sloganıyla düzenlenen Şam Zirvesi başladı.

Haberin Devamı

Sarkozy-Esad buluştu

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde Halk Sarayı'nda düzenlenen Şam zirvesine, AB, Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Teşkilatı ile kurumsal ilişkisi bulanan Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Körfez İşbirliği Teşkilatı adına Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al Thani katılıyor.

Başbakan Erdoğan'ı Halk Sarayı'na gelişinde Suriye Devlet Başkanı Esad karşıladı. Erdoğan ve Sarkozy, zirvenin gerçekleşeceği salona sohbet ederek girdiler.
Zirvede, Başbakan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu eşlik ediyor.

Bu arada, Şam Zirvesi'nin sonunda 4 liderin ortak açıklama yapması bekleniyor.

ESAD:  TÜRK TARAFINA 6 MADDELİK BİR ÖNERİ VERDİK

Haberin Devamı

Beşşar Esad, Suriye ile İsrail arasındaki barış süreci ve sınırların belirlenmesiyle ilgili Türk tarafına 6 maddelik bir öneri verdiklerini bildirdi.

Esad, Suriye'de Halk Sarayı'nda başlayan Şam Zirvesi'nin başında kısa bir açıklama yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Esad, açıklamasında, “Barış süreci ve sınırların belirlenmesiyle ilgili Türk tarafına 6 maddelik bir öneri verdik. Buna İsrail'in cevabını bekliyoruz. Bunun cevabı, doğrudan müzakerelere geçilmesi ve doğrudan müzakerelerin geleceği için önemli.” dedi.

SARKOZY: TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ

AB dönem başkanı Fransa'nın Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa'nın İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiye'ye minnettar olduğunu söyledi.

Şam'da basın toplantısında konuşan Sarkozy, "(Suriye) Devlet Başkanı Beşşar Esad'a da söylediğim gibi, Fransa, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı desteklemekte" dedi.

Sarkozy, "Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalı. Giriştiği bu eylem nedeniyle bütün Avrupa Türkiye'ye minnettardır" ifadesini kullandı.

Fransız lideri, doğrudan müzakerelerin başlaması halinde Fransa'nın bu müzakerelere siyasi, diplomatik, askeri ve ekonomik bakımdan destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!