Salgın mı, terör mü

Güncelleme Tarihi:

Salgın mı, terör mü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

New York'taki salgına önce menenjit dendi. 3 kişi öldü, 27 kişi tedavi altına alındı. Derken Bronx Hayvanat Bahçesi'ndeki egzotik kuşlar ölmeye başladı. Sonra salgına Afrika'ya özgü bir virüsün neden olduğu anlaşıldı. Şimdi ise CIA, salgının biyolojik terör olup olmadığını araştırıyor. Baş şüpheli : Saddam Hüseyin

Amerikan'ın gözü kulağı olan Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) bu defa mikropların izini sürüyor. The New Yorker dergisine göre 3 kişinin öldüğü ve 27 kişinin hastanelik olduğu esrarengiz salgının ardında teröristlerin olabileceği şüphesi doğdu. CIA şimdi olayın sıradan bir salgın mı, yoksa biyolojik saldırı mı olduğunu çözmeye çalışıyor.

KUŞLAR DA ÖLDÜ

New York'ta korku yaratan salgın geçen Ağustos ayında kendini göstermeye başladı. İlk belirlemelere göre sivrisineklerin hastalığı kuşlardan insanlara taşıdığı söylendi. Virüs de Saint-Louis tipi menenjit virüsü olarak teşhis edildi. New York, havadan ilaçlandı, halka binlerce bedava böcek ilacı dağıtıldı, hastalığı anlatmak için 250 bin broşür basıldı.

Ancak Bronx hayvanat bahçesindeki kuşların da bu virüsten ölmesi şüphe doğurdu. Çünkü normal olarak bu virüsün kuşlarda ölümcül sonuçlar doğurmaması gerekiyordu. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), virüsü yeniden büyüteç altına aldı. Sonuçta virüsün, Afrika'ya özgü Batı Nil virüsü olduğu anlaşıldı. Gerçi Batı Nil virüsü diğer virüsten daha zararsızdı ama şimdiye kadar ABD kıtasında hiç rastlanmamıştı.

CIA ŞÜPHELENDİ

The New Yorker dergisine göre bu salgın bilim adamlarının olduğu kadar, CIA'nin de ilgisini çekti. CIA, virüsün nasıl ABD'ye geldiğini bulmak için iz peşine düştü. Birden akla Saddam Yönetimi'nden kaçan bir Iraklı muhalifin kitabında yazdığı iddialar geldi. Buna göre, Irak lideri Saddam Hüseyin, Batı'ya Batı Nil virüsü ile biyolojik saldırı düzenlemeye hazırlanıyordu. Merkezi Atlanta'da bulunan CDC, 1995 yılında Irak'a araştırmalarda kullanmak üzere Batı Nil virüsü göndermişti. Aynı zamanda Rhone-Poulenc Şirketi'nin bir yan kuruluşu olan bir Fransız şirketi de Irak'ın Al Manal kentinde bir aşı fabrikası kurmuş ve personeliği eğitmişti.

Ancak, BM silah uzmanları Bağdat'ta yaptığı incelemelerde Irak'ın Batı Nil virüsü ile biyolojik silah geliştirdiği konusunda bir ipucuna rastlayamadı. 1992 yılında BM, virüs araştırmalarının yapıldığı Al Manal fabrikasının büyük bir kısmını yıkmıştı.

CDC araştırmacıları ise Batı Nil virüsünün ciddi bir biyolojik silah olmadığı görüşünü savunuyorlar. New Yorklu yetkililer, biyolojik terör olduğu konusunda bir kanıt bulunmadığını söylüyorlar. Deniz Kuvvetleri Komutanı Richard Danzig de biyolojik terör senaryolarına kuşkuyla yaklaşıyor. Denzig, ‘Şüpheleriniz olsa bile bunu ispatlamak zor’ diyor. Salgın ya da biyolojik terör. New York, bu salgın sayesinde bir anlamda biyolojik terör tatbikatı yapma fırsatı buldu. Şimdiki endişe ise göçmen kuşlarla virüsün güneye yayılması...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!