Güncelleme Tarihi:
Yabancı ajanslar dünyaya bu kareleri geçti
CNN ve MSNBC olayı anında duyururken, L’Express olayı manşetten duyurdu. Alman Spiegel dergisi ve İngiliz yayın kuruluşu BBC gibi haber siteleri, olaya geniş yer ayırdı. Reuters, AP gibi haber ajansları ise, saldırılarla ilgili gelişmeleri dakika dakika flaş haber olarak geçti. Saldırıyı dünya basını şu başlıklarla duyurdu:
MSNBC: ‘ABD Konsolosluğu’na terörist saldırı: 6 ölü’ başlığı ile verdiği haberde, ABD istihbarat servisinden yetkililerin, “Dünya genelinde ABD diplomatlarını hedef alan saldırıların son zamanda artışı göz önüne alındığında, saldırı daha da önemli hale geliyor.” yorumlarına yer verdi.
CNN: "Türkiye'deki ABD konsolosluğuna saldırı, büyükelçi 'terörizm' diyor"
BBC: Haberinde, ‘üç polis ile üç saldırganın öldüğünü’ yazdı, ve ABD’nin İstanbul’daki başkonsolosluğunun 11 Eylül saldırılarından sonra, İstanbul’un merkezinden şehrin daha dışındaki İstinye’ye taşındığı bilgisini verdi.
L'EXPRES: Fransız haber sitesi, “İstanbul’da Amerikan Konsolosluğu yakınında silahlı saldırı: 6 ölü” başlığı ile verdiği haberde, Türkiye’nin geçtiğimiz senelerde de farklı gruplar ve özellikle de bölücü Kürt grupları tarafından benzer silahlı saldırılara tanık olduğu belirtildi ve bu saldırıların en önemlilerinden birinin, İstanbul’da 2003 yılında gerçekleşen ve 62 kişinin öldüğü iki sinagog, bir banka ve İngiliz Konsolosluğu’na düzenlenen terrörist saldırı olduğu hatırlatıldı.
SPİEGEL: Alman dergisinin sitesinde ise, “ABD Konsolosluğu saldırısında ölü ve yaralılar var” başlığıyla verilen haberde, üç polisin vurulduğu, üç saldırganın öldüğü bildirildi. Spiegel, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, bir teröristin, polislerden birinin başına ateş ettiği bilgisini de verdi.
TELEGRAPH: Son yıllarda Türkiye, Kürt ayrılıkçılar ve İslamcı militanlar dahil olmak üzere bir çok farklı grup tarafından hedef alındı. Hiç kimse saldırı için sorumluluk üstlenmedi. Bununla beraber, son yıllarda şehirde birçok bombalı saldırı ve baskın yapan İslami militanlar üzerinde şüpheler yoğunlaştı.
LOS ANGELES TIMES: İkisi de NATO üyesi olan ABD ve Türkiye yakın müteffikler, ancak son kamuoyu yoklamaları Türklerin büyük bir çoğunluğunun Bush yönetiminin bölgesel politikalarından hoşlanmadığını ortaya koydu. Irak savaşı Türkiye’de Amerikan karşıtı düşünceleri artırdı. Ülke küçük ancak öldürücü güce sahip İslami hareketlerin saldırılarına bir kaç kez daha sahne olmuştu. Türkiye’de şiddetle bağlantılı diğer gruplar, Kürt isyankarlar ve gevşek biçimde örgütlenen sağ kanat milliyetçiler.
WASHINGTON TIMES: Hiç bir grup saldırı için sorumluluk üstlenmemiş olmasına rağmen, polisin öldürülen saldırganlardan üçünün Afganistan’a seyahat etmiş olduğunu söylemesiyle El-Kaide bağlantısı spekülasyonları yapılıyor. Saldırganlardan üçü, Türkiye’nin çoğunluğu muhafazakar ve Kürt olan doğu illerinden geliyorlar.
WASHINGTON POST: Saldırı, El-Kaide’nin, iki sinagogun bombalanmasından 5 gün sonra, İngiliz Konsolosluğu ve İngiliz HSBC Bankası önünde patlattığı bombaların ardından, 2003 yılından bu yana diplomatik bir hedefe sahip ilk saldırı oldu. Bu saldırılarda 60’dan fazla sayıda insan ölmüştü. Türkler, son dönemde gerçekleşen, ülkenin İslami eğilimli hükümetini devirmek için komplo yapmakla suçlanan iki eski general de dahil olmak üzere 21 kişinin tutuklanmasından dolayı rahatsız. Yetkililer iddia edilen komplonun bazı ayrıntılarını ortaya çıkarttılar, ancak iktidara yakın gazeteler ordu müdahalesine bahane olması için kanlı saldırıların planlandığını iddia ettiler.
GUARDIAN: En son gerçekleşen olay Türkiye’de iç politik istikrarsızlık dönemine rastladı. Olay, geçen Salı günü Savcılığın, laik ultra-milliyetçiler tarafından muhafazakâr AKP hükümetini devirmek iddiasıyla için 20 kişiyi tutuklamaları, -iddiaya göre- davanın da bu hafta başlayacağı bir döneme denk geldi. Ayrıca üç Alman dağcı da aynı gün kaçırıldı.