Şah'ın oğlu telefonla ayaklanma örgütlüyor

Güncelleme Tarihi:

Şahın oğlu telefonla ayaklanma örgütlüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2002 01:47

Devrik İran Şahı Rıza Pehlevi'nin oğlu Prens Rıza, bir Washington banliyösündeki evinden İran'daki muhalifleri tek tek telefonla arayarak, ‘‘kansız ayaklanma’’ örgütlemeye çalışıyor.

Amerikan AP ajansının haberine göre, Prens Rıza, ülkesindeki İslami rejim karşıtlarıyla telefon bağlantısı kurduktan sonra şöyle diyor: ‘‘Rejimi değiştirmek için ölmenize gerek yok. İşleri yavaşlatın yeter. Size söylenen her işi yapmayın. Rejim milyonlarca hayaletin ayak seslerini duysun.’’ Tahtın varisinden gelen telefon üzerine derin bir şaşkınlık geçiren muhalifler görüşme sona ererken ‘‘Ellerinizden öperim Majesteleri’’ diyorlar.

Rıza Pehlevi'nin uydu televizyon kanallarından yaptığı çağrıların da izlendiği İran'da yaşlı kuşak, Şah döneminin şık yaşantısını özlediği için Veliaht Prens'e destek veriyor. Ancak ülke nüfusunun beşte üçünü 25 yaşın altındaki İranlılar oluşturuyor. İslam rejiminde yetişen genç kuşak, monarşi dönemini bilmediği için, bu kesim daha çok ülke içindeki popüler liderlere yöneliyor. Bununla birlikte 41 yaşındaki Prens Rıza, anayasal monarşiye dönüş yolunda giderek daha fazla taraftar topluyor.

İran Devlet Başkanı Muhammed Hatemi'nin reform çabalarını boşuna bir arayış olarak değerlendiren Rıza Pehlevi, Bush Yönetimi'yle de dirsek temasında olduğunu ileri sürüyor. Ancak yönetimden hiç kimse bu sözleri doğrulamıyor.

Şah Pehlevi, 1979 yılında Ayetullah Humeyni'nin İslam devrimiyle devrildiği sırada Prens Rıza 20 yaşındaydı ve Teksas'ta pilotluk eğitimini henüz tamamlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!