Güncelleme Tarihi:
26 Mart günü yapılacak ve ülkenin yeni ‘Seçilmiş Çarı’nı belirleyecek olan Devlet Başkanlığı seçimlerine bir hafta kala, 150 milyon Rus ‘korkunç sırlarıyla’ yaşamaya devam ediyor.
YELTSİN NEREDE?
İstifa eden Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in vekaleten koltuğunu emanet ettiği ve 26 Mart seçimlerini kazanmasına kesin gözüyle bakılan Vladimir Putin iki aydan beri Yeltsin'in adını bir kere bile ağzına almadı. Yeltsin'e ne oldu? sorusunu kimse yüksek sesle sormasa da, Rus halkının en keyifli sohbet konusu bu.
Moskova sokaklarında dolaşan bir espri de bunu gösteriyor:
‘Yeltsin yerde yok, ancak göklerde de olmadığı iddia ediliyor!’
Komünistler üç hafta önce ‘Yeltsin nerede?’ sorusuna cevap aramaya kalkışınca ortaya ilginç bir durum çıktı. Pravda On-line gazetesi İnternet sayfalarında ‘Yeltsin daha 7 Ağustos tarihinde öldü. Şimdi, Moskova yakınlarındaki Gorki-9 malikanesinde yaşayan da dublörü’ diye bir iddia ortaya atınca ortalık birbirine girdi.
Pravda gazetesi ise, bir hafta sessizlikten sonra, Pravda On-line'ın bu haberini yalanlayarak ‘Özür dileriz, bu doğru değil. Putin, Yeltsin’in yerine bir dublör koymadı. Zaten Yeltsin de ölmedi' diye bir açıklama yaptı.
ZATEN BİR SİYASİ ÖLÜYDÜ
Bütün bu gelişmeler - her türlü entrika ve muammaya alışık olan - Rusya için bile hem komik, hem düşündürücü; çünkü Boris Yeltsin, 1999 Ağustosu'nda fizik olarak olmasa bile, siyaseten öldü. Bu tarihten itibaren Putin ülkeyi perde arkasından yönetmeye başladı. Putin ve çevresi Yeltsin klanını eritmek üzere 6 aylık bir planı uygulamaya koydu. Yılbaşı gecesi istifasını açıklayan Yeltsin ise geçtiğimiz aylarda sadece 3 kere ortaya çıktı.
Birincisinde Kudüs'e giderek kendini ‘Rus Hıristiyanlar’ın Kutsal Başkanı' ilan etti.
İkincisi, 1 Şubat'ta kendi doğum gününde Gorki-9'da Putin'i kabulünde televizyonlarda görüldü.
Son olarak da Yeltsin, eşi Nayine ile birlikte Rus Patriği 2.Aleksey'in ayağına kiliseye gittiler.
Bunun dışında Yeltsin ortalarda hiç görünmedi ve görünmüyor. Neden?
Kremlin'in resmi açıklamasına göre Boris Yeltsin ailesiyle birlikte Gorki-9 malikanesinde yaşıyor ve ‘Gece sohbetleri’ adı altında yayınlanacak olan hatıralarını yakın dostu gazeteci Valentin Yumaşev'e yazdırıyor.
ÖLÜNÜN ARKASINDAN
Aynı soruya farklı bir cevabı da Ruslar, bir atasözüyle veriyor:
‘Ölünün arkasından ya iyi söyle, ya sus’.
Rus halkı da (en azından siyasi ölü olan) Yeltsin hakkında ve Putin hakkında, seçim öncesi, susmayı yeğliyor.
Zaten Ruslar bu ‘ölememiş ölülere’ iyice alışık.
Lenin, hayatının son birkaç ayında, fiziki ölümüne kadar, Parti yönetimi ve Stalin tarafından bir başka Gorki adlı köyde tecrit edilmişti.
Etme bulma dünyası, sonra sıra Stalin'e geldi. KGB Şefi Beria, Stalin'i son günlerinde Kuntsevo daçasında sakladı ve ölümünü 3 gün sonra duyurdu.
Yeni demokrat Rusya'nın Çarlık ve komüniszm dönemi alışkanlıkları hala sürüyor. Yani Yeltsin hem var, hem yok. Çok da önemi yok zaten.