Güncelleme Tarihi:
Myanmar'da tırmanan gerilimin fotoğrafları için tıklayın
Fransız AFP ajansının Yangon'daki bir diplomata dayandırdığı haberine göreyse güvenlik güçleri göstericilerin üzerine ateş açtı. Haberde, diplomatın Fransız RTL radyosuna verdiği demeçte, "Önce havaya ateş açtılar. Sonra da göstericilerin üzerine. Çok sayıda ölü ya da yaralı olduğu konusunda bir şey söylenemez, ancak kan aktığı kesin" dediği belirtildi.
Tanıklar, ayrıca hükümetin dışarı çıkmamaları uyarısına karşın gösterilere katılanlardan yaklaşık 300 rahip ve diğer eylemcilerin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınanlar arasında Zarganar adlı komedyen ile Kyaw Thu adlı bir aktör ve Aung Way adlı bir şairin de bulunduğu belirtiliyor.
Bu arada, Myanmar'ın batısındaki Sitve kentinde gösteri yasağına rağmen yaklaşık 15 bin kişinin toplandığı bildirildi. Güvenlik güçlerinin gözetimi altındaki bu gösteriye, Budist rahiplerin yanı sıra Müslümanların da katıldığı ve yürüyüşün olaysız bir şekilde sürdüğü kaydediliyor.
Myanmar'da petrol fiyatlarındaki artış protestolara yol açmış, ardından Budist rahiplerin liderliğinde kitlesel yürüyüşler gündeme gelmişti.
İlk kez 30 ağustosta sokağa çıkan rahiplere, 5 eylülde Budist öğretisinin merkezi Pakoku'daki yürüyüş sırasında göz yaşartıcı gazlar kullanılmış ve havaya uyarı ateşleri açılmıştı. Bu olaya kızan rahipler, askerleri kısa süreli olarak rehin almış, daha sonra kendilerinden özür dilenmesini istemişti. Talepleri cevapsız kalan rahipler, müddetin dolmasının ardından bu kez daha geniş katılımlı yürüyüşlere başlamıştı.
Budist rahiplerin öncülüğündeki eyleme sivillerin de katılmasıyla yüzbinlerce kişi Myanmar sokaklarını doldurmaya başlamıştı. Bu gelişmelerin ardından, dün gece hükümet akşamları sokağa çıkma yasağı ve 5 kişiden fazlasının bir araya gelmesini engelleyen toplantı ve gösteri yasağını yürürlüğe koymuştu.
Myanmar'da, son günlerdeki gösteriler, 1988'de 3 bin kişinin ölümüne neden olan kitlesel eylemlerden sonraki en büyük protesto eylemi oldu.
İngiltere'den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan Myanmar, 45 yıldır askeri rejimle yönetiliyor.
PROTESTOLAR 3 HAFTADIR SÃœRÃœYOR
Myanmar'da petrol fiyatlarındaki artış protestolara yol açmış, ardından Budist rahiplerin liderliğinde kitlesel yürüyüşler gündeme gelmişti. İlk kez 30 Ağustos'ta sokağa çıkan rahiplere, 5 Eylül'de Budist öğretisinin merkezi Pakoku'daki yürüyüş sırasında göz yaşartıcı gazlar kullanılmış ve havaya uyarı ateşleri açılmıştı.
Bu olaya kızan rahipler, askerleri kısa süreli olarak rehin almış, daha sonra kendilerinden özür dilenmesini istemişti. Talepleri cevapsız kalan rahipler, müddetin dolmasının ardından bu kez daha geniş katılımlı yürüyüşlere başlamıştı.
Budist rahiplerin öncülüğündeki eyleme sivillerin de katılmasıyla, yüz binlerce kişi Myanmar sokaklarını doldurmaya başlamıştı.
Myanmar'da, son günlerdeki gösteriler, 1988'de 3 bin kişinin ölümüne neden olan kitlesel eylemlerden sonraki en büyük protesto eylemi oldu.
İngiltere'den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan Myanmar, 45 yıldır askeri rejimle yönetiliyor.
BİR AKTÖR İLE BİR SİYASETÇİ GÖZALTINDA
       Â
Budist rahiplerin cunta yönetimine karşı protesto yürüyüşleri yaptığı Myanmar'da, ülkenin en tanınmış aktörü komedyen Zaganar ile Win Naing adlı ılımlı bir siyasetçinin Yangon'da gözaltına alındıkları bildirildi.
Bu kişilerin yakınları, rahiplere su ve gıda yardımı yaptıkları belirtilen Zaganar ile Win'in gece saatlerinde evlerinde gözaltına alındıklarını belirtti.
Bu arada, silahlı askerlerin, yürüyüşten önce Yangon'daki bir meydanı abluka altına aldıkları belirtildi.
Rahiplerden biri, AFP'ye yaptığı açıklamada, "yürüyüşlerine devam edeceklerini, bu eylemlerini halkın iyiliği ve güvenliği için yaptıklarını" söyledi.
Öte yandan, görgü tanıkları sopalı polislerin öğrencilerle rahipleri dövdüğünü kaydetti.
KATILIM ARTIYOR
       Â
"Askeri yönetimin yasaların bu tip izinsiz gösterilere izin vermediği, aksi takdirde yasalar gereği müdahale edileceği" uyarısını dikkate almayan Budist rahiplerle onlara destek verenlerin oluşturduğu 10 bin kişilik kalabalığın kentin merkezine doğru yürüdüklerini belirtti.
Görgü tanıkları, alınan geniş güvenlik önlemlerine meydan okuyan rahiplerden bazılarının güvenlik güçlerinin kullandığı göz yaşartıcı gazdan korunmak için tıbbi maske taktıklarını kaydetti.
Bu arada, Yangon merkezinde protestocuların bulunduğu bölgede havaya ateş açıldığı, güvenlik güçlerinin, protestocuların yürüyüşlerine son verdiği Sule Pagoda tapınağı civarına girmelerini engellemek için bölgede plastik maddeleri yaktığı ve ortalığın dumanla kaplandığı belirtildi.
Güvenlik güçlerinin ablukaya aldığı Shwedagon Pagoda tapınağına girmeye çalışırken tutuklanan rahiplerin sayısının ise 200'ü bulduğu bildiriliyor.