Safir çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Safir çocuklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 12:04

Yaşları 11, 12'ye gelince daracık tünellerden yerin altına indiriliyorlar. 19 bin kadar çocuk köstebekler gibi gün boyunca toprağın altını eşeliyorlar. Bilgi çağında onlar taş devrinin çok ötesinde bir hayat yaşıyorlar.

Haberin Devamı

Toprak altında gün geçiriyorlar

Bunun tek sebebi safirler.

Elmas ve pırlantalar kadar olmasa da pahalı taşlar arasında yer alan safirler, mücevher dünyasının vazgeçilmez taşlarından. Dünya safir piyasasının yüzde 50'si ise hep aynı yerden geliyor... Madagaskar'dan...

Madagaskar, Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu'nda yer alan bir ada ülke. Aynı zamanda dünyanın 4'üncü büyük adası. İşte bu adanın İlakaka köyü ve etrafı büyük bir safir kaynağı. 1998'den önce İlakaka köyü neredeyse terk edilmiş bir yer gibiydi. Köyün nüfüsü 40 kişi civarındaydı.

Ama o yıl birileri köyün toprağının altında servet yattığını keşfetti. İlakaka şimdi, onbinlerin yaşadığı bir yer. İşte burada yaklaşık 19 bin çocuk en ilkel koşullarda yaşıyor ve çalıştırılıyor. Ailelerin tek geçim kaynağı, toprağın altından çıakacak safir taşları... Bu yüzden çocuklar da çalışmak zorunda. Hatta onlar olmadan safirleri çıkarmak çok daha zor.

Hapistan firar etmek için kazılan daracık tünellere ya da köstebek yuvalarına benzeyen kuyulara indirilen çocuklar, gün boyunca, toprağın altında sadece minik elleriyle, kovalara toprak doldurup duruyorlar. Yukarıda, kovalardaki toprak dikkatle inceleniyor, yıkanıyor. Şanslı olanın kovasından bir iki taş çıkabiliyor.

Daha sonra bu taşlar tüccarlara stılıyor. Köylüler, safirleri için aldıkları parayla ancak karınlarını doyuruyor. Tüccarlar ise servetlerine servet katıyor.

11-12 yaşlarında, bazen de 9 yaşında çocuklar, karın tokluğuna toprağın altını eşelemeye devam ediyor. İşte zengin ve ünlü kadınları parmaklarını, boyunlarını süsleyen safirlerin arkasında, Madagaskar'ın "safir çocukları"nın bu emeği duruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!