Saçta globalleşme

Güncelleme Tarihi:

Saçta globalleşme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2008 00:00

Postiş, peruk ve ilave saçlar milyarlarca dolarlık bir pazar oluşturmaya başladı. Hindistan, Çin, Malezya gibi ülkelerden toplanan saçlar, başta Hollywood olmak üzere Batılı kadının en önemli güzelleşme alışkanlıklarından biri haline geldi.

Der Spiegel Dergisi, Hindistan’daki bir tapınakta adak olarak kesilen saçın, Almanya’da sona eren 7.698 km’lik serüveninin peşine düştü.

SAÇ, dünyanın en pahalı hammaddelerinden biri haline geldi. Saçın kalitesine göre kilosu 300 ile 600 Euro arasında alıcı buluyor. Milyonlarca dolarlık pazarın en büyük hammadde kaynağı ise Hindistan, Malezya ve Çin gibi Asya ülkeleri. Buradan toplanan saçlar, at kuyruğu gibi demetler halinde kalitesine ve rengine göre ayıklandıktan sonra Avrupa ve ABD’ye ihraç ediliyor.

Hindistan’ın en büyük saç ihracatçısı Mayor Balsara. Bu ülkede her yıl binlerce kişi Tanrılara şükranını sunmak için saçını adak yapıyor. Şans getirsin diye bebeklerin saçları tıraş ediliyor. Anneler, bir dileklerinin yerine gelmesi için saçlarını kestirmeyi göze alıyor. Saçını bağışlayana karşılığında hiçbir şey verilmiyor. Zaten adı üstünde adak. Eskiden bu saçlar, minder yapımında kullanılmış. Şimdi ise Batılı kadının güzelleşme tutkusuna hizmet ediyor. Balsara’nın SDTC saç fabrikası, ayda 5 ton saç işliyor. Bir kadının başında uzunluğuna ve kalınlığına göre 200 ile 300 gram saç bulunuyor. Balsara’nın şirketi de kabaca her ay 20 bin kadının saçını işliyor.

AVRUPA’YA ÜÇ TON SAÇ

Eskiden tapınakların saçları 30 dolardan sattığını, şimdi ise fiyat aralığının 300-600 dolara yükseldiğini belirten Hintli girişimci, "Saç, dünyanın en pahalı hammaddelerinden biri haline geldi" diyor. Balsara’nın her ay Avrupa’ya yaklaşık 3 ton saç satıyor. Tapınaklar, saçtan elde ettikleri gelirin üçte birini kutsal mekan için gereken harcamalarda kullanıyor, geri kalan kısım ise okul, yetimhane, hastane gibi sosyal hizmet kurumlarına bağışlanıyor.

SAÇ MAFYASI

Hindistan’dan uçakla yola çıkan saçlar Roma’nın Fiumicino Havalimanı’na ulaşıyor. Buradan alınıp 50 km ötedeki Nepi kasabasına götürülüyor. Burada dünya gerçek saç piyasasının yüzde 60’ını elinde tutan Great Lengths şirketinin merkezi bulunuyor. Şirketin sahibi David Gold, "Biz saç uzatmanın Bentley’iyiz" diyor. Saçlar, Nepi’de "depigmentasyon" denilen renksizleştirme işlemine tabi tutuluyor. Demet halindeki saçlar, sonrasında sipariş edilen tona göre renklendiriliyor. Gold, tam yaptıkları işi anlatırken Los Angeles’tan bir mail geliyor. "Halle Berry’nin cuma gününe kadar saç ilavesine ihtiyacı var", ayrıca dalgası olması yolunda da bir not düşülmüş.

ANGELINA, CAMERON, GISELE

Halle Berry, şirketin tek ünlü müşterisi değil. Angelina Jolie, Christina Aquilera, Cameron Diaz, Gisele Bündchen ve Victoria Beckham, sık sık saç uzatma yöntemine başvuran ünlüler. Aynı zamanda bu ünlüler, şirketin en büyük reklam kaynağı. 2005 yılında bir Amerikan şirketinin Oscar töreninde kimlerin saç kaynağı yaptırdığıyla ilgili bir haber yayınlaması üzerine şirketin ABD’deki satışları yüzde 110 artış kaydederek 20 milyon dolara çıkmış. Şirketin 53 ülkede 45 distribütörü bulunuyor. Saç uzatma sektörü o kadar cazip hale gelmiş ki, bu işin mafyası bile oluşmaya başlamış.

Adak saçın küresel dolaşım hikayesi

Hindistan-Münih hattı

Tanrılara adak Manibhen Yashwanthpur, 30 yaşında olmasına rağmen 40 yaşında gösteriyor. 15’inde evlenmiş. İki çocuğu olmuş. "Eşim alkolü bırakırsa saçlarımı bağışlayacağım" diye Tanrı Venkateşvara’ya adakta bulunuyor.

Sıfır numara tıraş Kocası birkaç ay ağzına alkol koymayınca Çikkatirupathi Tapınağı’nın yolunu tutuyor, tıraş bölümüne gidiyor. Kafası sıfıra vurulduğunda yüzünde adağını yerine getirmiş olmanın huzuru var.

Kimyasal işlemsiz Manibhen’in saçları atkuyruğu gibi sıkıca bağlanıp, diğerlerinden ayrı tutuluyor. Saç ihracatçısı Balsara, "İçinde bir tane bile beyaz yok. 51 santim, kalitesi çok iyi. Hiç kimyasal işlem görmemiş" diyor.

İlk durak İtalya Saç bir kutunun içinde diğerleriyle birlikte uçakla İtalya’ya postalanıyor. Nepi’deki işleme merkezinde koyu kahverengi saç depigmente ediliyor, sonra Münihli müşterinin talebine göre siyaha boyanıyor.

Müşteri Münih’ten Münih’te garsonluk yapan Verena Franke (27) ne zamandır saçını uzatmayı hayal ediyor. Bahşişlerden bin Euro biriktirmiş. Ona göre, uzun saç işyerinde kendisine avantaj sağlayacak.

Dibi Alman, uçları Hintli 4 saat süren ve ultrasonla yapılan işlemin ardından Hintli kadının saçları, Alman kadının saçlarına ekleniyor. Franke, pekçok kadının aksine yeni saçlarının kökenini öğrenme fırsatı da buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!