Sabıkalı havalimanı: Domodedovo

Güncelleme Tarihi:

Sabıkalı havalimanı: Domodedovo
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 11:40

Moskova'daki Domodedovo Havaalanı'nda 35 kişinin hayatının kaybetmesiyle sonuçlanan intihar saldırısının ardından, Rusya Devlet Başkanı Medvedev, saldırının havalimanındaki güvenlik boşluğundan kaynaklandığını söyledi. 2004 yılında aynı havaalanından kalkan iki ayrı uçak, iki intihar bombacısı tarafından havaya uçurulmuş, olayda 90 kişi ölmüştü.

Haberin Devamı

 



İŞTE OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV 

Adı açıklanmayan bir güvenlik yetkilisi Rus haber ajansı RIA Rovosti'ye yaptığı açıklamada, dün gece en az 35 kişinin hayatını kaybetmesine, 150'den fazla kişinin de yaralanmasına neden olan saldırının faillerinin iki kişi olduğunu söyledi.       

Yetkili, söz konusu intihar saldırısında iki eylemcinin de öldüğünü belirterek, "Daha büyük zayiata yol açmak için metal parçalarla sarılan bombalar şüpheli bir kadının çantasını açmasının ardından patladı. Bu kadın teröriste patlamadan dolayı kafası kopan bir adam daha eşlik ediyordu. Teröristlerin patlayıcı maddeyi karşılama salonunun ortasına bırakmak istediği, ancak bombaların uzaktan kumandayla veya yanlışlıkla patladığı olasılığını da gözardı edemeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KARA DUL" ŞÜPHESİ

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak saldırının düzenlenme şekli, "Kara Dul" olarak bilinen Çeçen kadın intihar bombacılarını yeniden gündeme getirdi.

RİA Novosti'ye konuşan güvenlik yetkilisi de dünkü eylemin tamamen Kuzey Kafkasya'daki saldırı yöntemleriyle örtüştüğünü savunarak, "Bu saldırı, 2004 yılında Moskova'da Rijskaya metrosundaki saldırı ve geçen yıl yine Moskova'daki iki metro istasyonuna yapılan bombalı saldırı ile birebir aynı şekilde yapılmış" dedi.

Rusya’nın başkenti Moskova’nın en büyük havalimanı Domodedovo’daki intihar saldırısında yaklaşık 7 kg TNT’ye eşdeğer patlayıcı kullanıldığı tahmin ediliyor. Görgü tanıkları, patlamadan hemen önce saldırganın “Hepinizi öldüreceğim” diye bağırdığını söyledi.

MEDVEDEV HAVAALANI YETKİLİLERİNİ SUÇLADI
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, patlamada hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Terör Rus devletine yönelik en büyük güvenlik tehdididir" dedi.

Haberin Devamı

AFP haber ajansı, saldırının arkasında olanları "temizleyeceğine" söz veren Medvedev'in saygı duruşu sırasında gözyaşlarını tutmakta zorlandığını bildirdi.

Domodedovo'daki terörist saldırının havaalanı güvenliğinin zafiyetinden kaynaklandığını ifade eden Medvedev, "Yaşananlar güvenlik ihlallerinin olduğunu çok net şekilde gösteriyor" dedi. Medvedev, güvenlik ihlaline neden olan tüm sorumluların kovulacağını da sözlerine ekledi.

Domodedovo Havaalanı sözcüsü Yelena Galanova ise patlamadan kendilerinin sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu ifade etti. Galanova, "Patlamadan bizim sorumlu tutulmamız gerektiği kanısındayız. Daha önce de belirttiğim gibi, hava ulaştırma güvenliği alanı içerisindeki tüm sorumluluklarımızı yerine getirdik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünkü saldırı, 2014’te Kış Olimpiyatları’na ve 2018’de de Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Rusya’nın güvenlik uygulamalarını bir kez daha tartışmaya açtı. Havalimanının güvenliğinden sorumlu bir yetkili, birkaç ay önce güvenlik elemanlarının yarısının işten çıkarıldığını ve saldırının yapılacağı konusunda ihbar alındığı halde önlenemediğini belirtti. Lifenews.ru internet sitesine konuşan aynı yetkili, havalimanı polisinin yolsuzluğa battığını ve işlerinin güçlerinin göçmenlerden rüşvet almak olduğunu iddia etti.

2004 yılında aynı havalimanından kalkan iki ayrı uçağa binen iki intihar eylemcisi, havada üzerlerindeki bombaları havayı uçurmuş, olayda toplam 90 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

PUTİN: İNTİKAM KAÇINILMAZ
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova’daki Domodedova Havaalanı'nda dün düzenlenen terörist saldırının "intikamının alınmasının kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Putin, Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, 35 kişinin öldüğü saldırının polis tarafından çözüleceğine dair kuşkusunun olmadığını belirterek, "Adice, zalim ve duygusuzca bir suç işlenmiştir. Çok sayıda kişi yaralanmış ve ölmüştür. Güvenlik güçleri açısından bu suçun çözüleceğine dair bir şüphem yok ve intikamının alınması da kaçınılmazdır. Hükümetin görevi de yaralılara ve hayatını kaybedenlerin yakınına gereken yardımı yapmaktır" dedi.

"ÖLENLERİN 8'İ YABANCI"
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yayımladığı listede ölen 8 yabancıdan ikisinin İngiliz, diğerlerinin de Alman, Bulgar, Kırgız, Tacik, Özbek ve Ukraynalı olduğunu belirterek, ölenlerden 16'sının Rus olduğu ve geriye kalan 11 kişinin kimliğinin ise tespit edilemediğini kaydetti. Yaklaşık 180 yaralı arasında çok sayıda yabancı ülke vatandaşı da bulunuyor.
         
"UÇAĞA YETİŞMEK İÇİN 3 SAAT ÖNCEDEN HAVAALANINA GİTMEK GEREKECEK"
Moskova'da dün gece düzenlenen terörist saldırının ardından başkentteki Vnukova ve Şeremetyevo havaalanlarında güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılırken, yolcuların uçağa yetişmeleri için havaalanına 3 saat önceden gitmeleri uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı

Yolcuları karşılamaya gelenlerin havaalanı girişlerinde detektörlerle tek tek aranmaları yüzünden uzun kuyruklar oluşurken, metrolarda ve kentin işlek bölgelerindeki kimlik ve pasaport kontrolleri de sıkılaştırıldı.

ANADOLUJET HAVALANDIKTAN SONRA KIYAMET
Türk Hava Yolları’nın alt markası olan AnadoluJet’e ait TK7374 sefer sayılı Boeing 737-700 tipi “Anamur” yolcu uçağı, Moskova’ya gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan dün sabah saat 10.45’te havalandı. Kaptan Pilot Levent Aksu ve İkinci Pilot Mehmet Atalay yönetimindeki uçak, 14.54’te Moskova Domodedovo Havalimanı’na indi ve 65 yolcusunu bıraktı. Aynı uçak, bu kez 79 yolcusunu alıp, patlamadan çok kısa bir süre önce yerel saatle 15.40’ta kapı kapatarak İstanbul’a hareket etti. Uçak, saat 17.40’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Saldırıyı indikten sonra öğrenen uçağın yolcularından bazıları, patlamanın meydana geldiği bölümdeki kafede yemek yediklerini belirterek, “Sağ salim geldiğimize sevindik” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!