Güncelleme Tarihi:
NATO Yugoslavya'ya yönelik harekatını kararlılıkla sürdürürken, Rusya'nın savaşın sona ermesi ve taraflar arasında görüşmelere başlatılması için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir zirve planladığı ileri sürüldü.
Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Kosova konusunda özel temsilci olarak atadığı eski Başbakan Viktor Çernomırdin tarafından hazırlanması beklenen bu plana göre ABD, Rusya, Türkiye ve Almanya, sorunun çözümü ve bölgede kalıcı bir barışın sağlanmasına yardım olmak amacıyla ‘Dörtlü zirvede’ biraraya gelecek.
Diplomatik gözlemciler, Çernomırdin'in bu teklifini, kendisini davet eden Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'le yapacağı görüşmede dile getirebileceğini belirttiler.
Ancak Rusya'nın bu teklifi ortaya atabilmek için önce NATO saldırılarının durmasını isteyeceği öğrenildi. NATO saldırılarının kesilmesinden sonra, Belgrad yönetimini masaya oturmaya zorlayabileceğinden hareket edecek olan Moskova, ayrıca Kosova'da uluslararası barış gücü kurulmasını da önerecek. Moskova bu güçte kendi askerlerinin yanısıra ABD, Türk ve Alman askerlerinin de görev yapmasını isteyecek.
Çernomırdin'in, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tarafından açıklanan ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın 7'nci maddesine uygun olarak ‘Sağlam-no double key-strict rules of engagement’ ilkelerine bağlı bir uluslararası barış gücünün oluşturulması önerisinden hareket edebileceği de, sızan bilgiler arasında yer aldı.
NATO TURUNA ÇIKABİLİR
Üst düzey bir kaynak, Çernomırdin'in Almanya Dışişleri Bakanı Fischer ile yapacağı görüşmeden sonra bir NATO turuna çıkabileceğini de söyledi. Çernomirdin'in bu kapsamda ABD, Türkiye, İngiltere ve Fransa'yı da ziyaret etmesi bekleniyor.
Ankara ise Rusya tarafından hazırlandığı ileri sürülen bu planla ilgili şimdilik sessiz kalmaktan yana. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye'nin Yugoslavya'ya yönelik hareketta NATO çerçevesinde hareket ettiğini söyleyerek, ‘Elbette Kosova sorununda Türkiye’nin bölge ile olan tarihi bağlantısı gözardı edilemez. İlk hedef Miloseviç'in katliamları durdurmasını ve Kosova halkının evlerine geri dönmesini sağlamaktır' dedi.
GEMİLER GELMİYOR
Bu arada daha önce Liman isimli gemisini Boğazlar'dan geçiren Rusya'nın diğer 9 gemisini Adriyatik'e indirmekten ‘şimdilik’ vazgeçtiği öğrenildi. Ciddi ekonomik kriz içinde bulunan Rusya'nın diğer gemilerini sıcak bölgeye indirmesi halinde bunun maliyetinin 1 milyar doları bulacağı ortaya çıktı. Bu maliyeti gören Devlet Başkanı Yeltsin, gemilerin Adryiyetik'e indirilmesinden şimdilik vazgeçilmesini ancak Sivastopal'da hazır halde tutulmasını istedi. Rus gemilerinin Akdeniz'de Libya dışında yanaşacak bir ülke bulamamasına da dikkat çekildi.