Rusya'nın kimyasal silahı stoku: 32 bin ton

Güncelleme Tarihi:

Rusyanın kimyasal silahı stoku: 32 bin ton
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2002 13:28

Çeçenlerin Moskova'daki tiyatroda 3 gün süren eylemi kanlı sona ermedi ama yine de onlarca rehine hayatını kaybetti. Uzmanların ve tanıkların ifadelerine göre Rusya operasyonda kimyasal gaz kullandı. İlk kez İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan kimyasal silahların bazıları öldürücü bazıları da sakat bırakıyor. Rusya Ordu Donanım Ajansı'nın açıklamasına göre Rusya'nın elinde halen 32 bin ton öldürücü gaz bulunuyor...

Haberin Devamı

Hardal Gazı

Nedir?
Saf halde iken renksiz olan gaz, çeşitli öldürücü karışımların ardından sarı ve kahverengi renklere bürünüyor. Gaz solunumla alındığında gözlerde ve deride yanmaya neden olurken mukosayı tahriş ediyor.

Etkileri:
Deriyi ve gözleri yakan gaz, kemik erimesine ve zehirlenmeye neden oluyor. Hücrelerin dengesini dakikalar içinde bozan gazın etkileri, bir ile 24 saat içinde ortaya çıkıyor.

Panzehir:
Hardal Gazının bir panzehiri yok.


VX

Nedir?
VX gazı, yüksek yoğunlukta zehirli madde içeriyor ve buharıyla vücudun merkezi sinir sistemini kilitliyor. VX, sarin gazından 100 kat daha fazla zehir içeriyor ve coğrafi etkisi ancak aylar sonra geçiyor.

Etkileri:
VX, dakikalar içinde ölüme neden oluyor. Vücuda solunumla girerek gözleri ve deriyi etkiliyor. Burun akması, göz yaşarması, mide bulantısı ve gülme krizi belirtileri. İlk olarak kas erimesine neden olan VX, daha sonra tüm kas sistemini çökerterek ölüme neden oluyor.

Haberin Devamı

Panzehir:
Gözleri ve deriyi suyla temizlemek gazın etkisinden kurtarabileceği gibi bir çok hastanede panzehiri bulunuyor.


Sarin Gazı

 Nedir?
Yüksek derecede zehir içeren ve vücudun merkezi sinir sistemini kilitleyen bir gaz

Etkileri:
Sarin patlamanın ardından dakilar sonra ölüme neden oluyor. Vücuda solunumla giren gaz gözlerde ve deride tahrişe neden oluyor. Burun akması, göz yaşarması, solunum zorluğu, göz kararması, mide bulanması ve başağrısı belirtileri. Solunumu durduran gaz ve kasları eriterek ölüme neden oluyor.

Panzehir:
Gözleri ve deriyi suyla temizlemek gazın ektisinden kurtarabileceği gibi bir çok hastanede panzeri bulunuyor.


Klorin

Nedir?
Havadan daha ağır olan Klorin maddesi, yeşilimsi sarı renkli sert kokulu bir gaz. Organik etkileri olan gaz, yangına ve patlamaya neden olabiliyor.

Etkileri:
Gözlerde ve deride tahrişe neden olan gazın belirtisi aşırı terleme, görme bulanıklığı ve yanma. Teneffüs edildiğinde nefes borusunda yanmaya ve akciğer tahrişine neden oluyor. Bir kaç saat içinde akciğerde tahrişlere neden olan gaz, şiddetli bir patlama sonrasında ölüme neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Panzehir:
Hava solunumu tahriş olmamış akciğerleri ve suyla yapılacak durulama deriyi ve gözleri gazın ektisinden koruyabilir.


Hidrojen Siyanid

Nedir?
Yanıcı bir gaz olan Siyanid, renksiz ve kokusuzdur. Yanmasıyla zehirli gaz ortaya çıkarır ve büyük yangınlara neden olabilir.

Etkileri:
Gözlerde ve deride yanmanın yanı sıra solunum zorluğuna neden oluyor. Belirtileri deride ve gözlerde kızarma. Solunumla vücuda alındığında uykusuzluk, kesik soluk alma ve bilinç azalmasına neden oluyor. Vücudun merkezi sinir sistemini kilitleyen gaz patladığında öldürücü olabiliyor.

Panzehir:
Temiz hava tahriş olmamış akciğerleri, suyla yapılacak durulama deriyi ve gözleri gazın ektisinden koruyabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!