Rusya'dan 'varil bombası' hazırlığı! Suriye'den 50 uzman isim gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan varil bombası hazırlığı Suriyeden 50 uzman isim gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2022 12:12

Suriye savaşında kullanılan ve ciddi can kayıplarına yol açan varil bombalarının Ukrayna savaşında da devreye girebileceği konuşuluyor. Avrupalı yetkililer Suriye'den 50 uzman ismin Rusya'ya gönderildiğini ve bir kaç haftadır hazırlık yapıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş 3. ayında hiçbir yavaşlama belirtisi göstermezken ABD ve Batı'lı kaynaklar Moskova'nın kimyasal silah kullanımı için hazırlık yapıyor olmasından endişe duyuyor.

VARİL BOMBASI İDDİASI! 50 UZMAN İSİM RUSYA İLE ÇALIŞIYOR

Avrupalı ​​yetkililer bugün yaptıkları açıklama ile Suriye'deki savaşta ülkenin büyük bölümünde yıkıma yol açan 'kötü şöhretli' varil bombalarıyla bağlantılı isimlerin Ukrayna savaşında benzer bir hazırlık için görevlendirildiğini iddia etti.

İstihbarat görevlileri, ham patlayıcıyı yapma konusunda engin deneyime sahip 50'den fazla uzmanın, birkaç haftadır Rus yetkililerle birlikte çalıştığını söylüyor.

SURİYE SAVAŞINDA YÜZLERCE ÖLÜME NEDEN OLDU

Varil bombaları genellikle bir varilin içine çeşitli yanıcı ve patlayıcı malzemelerle şarapnel parçalarının konulmasıyla üretilir. Özellikle yüksek miktarda patlayıcının kullanılabilmesi, ucuzluğu ve yapımının kolay olması nedeniyle tercih edilir. Bu çeşit bir bombayla hedefi vurmak zor olsa da yüksek tahribat gücü ciddi can kayıplarına yol açar.

Rusyadan varil bombası hazırlığı Suriyeden 50 uzman isim gönderildi

2015 yılında varil bombası atıldığı iddia edilen bir bina-Halep/AFP

Haberin Devamı

Suriye rejimi savaş boyunca varillere doldurdukları ham patlayıcıları ve zehirli gazları helikopterler aracılığı ile muhaliflerin elindeki şehir ve kasabalara atarak yüzlerce ölüme neden olmakla suçlanıyor.

UKRAYNA'DA DURUM FARKLI

Esad yönetiminin tüm dünyada tepki çeken saldırıları rejimin 10 yıllık savaşın ardından ülkenin bazı bölgelerini geri almasında büyük bir rol oynadı. Esad karşıtı muhalefetin elinde uçaksavar silahları olmaması onları vahşi saldırılara karşı çaresiz bırakırken Ukrayna'da bu durum çok farklı.

Avrupa ve ABD tarafından gönderilen silah ve füzelerle donanmış Ukrayna birlikleri, Rus jetlerini ve helikopterlerini anında düşürebilir ve ilerlemelerini durdurabilir.

Rusyadan varil bombası hazırlığı Suriyeden 50 uzman isim gönderildi

Donbas bölgesinde gerçekleştirilen bir saldırı sonrası yükselen dumanlar/AFP

Haberin Devamı

AVRUPA UYARDI: KULLANIRLARSA KAYBEDERLER

İsmi açıklanmayan Avrupalı bir yetkili konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kapasitenin olduğunu biliyoruz ancak kullanırlarsa kaybederler. Saldırıyı kimin yaptığını bileceğiz ve her şekilde öldürülecekler" şeklinde konuştu.

Yetkili ayrıca Kiev'in elindeki silahların caydırıcı nitelikte olduğuna dikkat çekerek Ukrayna'da varil bombalarının henüz görülmemesinin nedeninin bu olduğunu söyledi.

1.500 İLE 4 BİN DOLAR ARASINDA MAAŞ SÖZÜ

Rus yetkililerle çalışan varil bombası uzmanlarının Esad rejimi için çalışan güçlerin öncüsü olduğu ve Rusya'ya Putin'i desteklemek için Suriye hükümeti tarafından gönderildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, şimdiye kadar 800 ila 1000 Suriye askerinin Rusya'ya gitmek için gönüllü olduğuna inanıyorlar. Kremlin'in savaş sonrası ciddi bir ekonomik çöküntü yaşayan ülkeden gelen askerlere 1.500-4.000 dolar arasında maaş sözü verdiği iddia ediliyor. 

PUTİN GİDİŞATI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Askeri analistler Ukrayna'da henüz varil bombaları görülmese de, Putin'in halihazırda binlerce masum sivilin hayatına mal olmuş savaşta böyle bir adım atmasının olası olduğunu düşünüyor.

Ukrayna savaşında umduğu başarıyı bulamayan Rus lider son günlerde flaş kararlar alarak çatışmanın gidişatını değiştirmeye çalışıyor. Üst düzey askeri isimleri görevden alan ve yeni isimler atayan Putin şimdiye kadar kullanılmayan silahlarını da Ukrayna savaşı için gün yüzüne çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde 'Terminatör' olarak bilinen BMPT tank destek aracının Ukrayna'ya gönderildiği açıklanırken 'Peresvet lazer sistemi'nin de başarı ile test edildiği ve 5 km uzaklıkta bir insansız hava aracını yaktığını duyuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!