Güncelleme Tarihi:
BM Güvenlik Konseyi'nde geçtiğimiz ay İran'a yönelik yaptırımların çıkmasına onay vererek, Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan Tahran Deklarasyonu'nun uygulanabilirliğini zora sokan Rusya, başta ABD olmak üzere Batılı devletlere bu anlaşmayı ciddiye almalarını söyledi.
Associated Press ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Şimdi Türkiye, Brezilya ve İran'ın önerdiği plan temelinde Viyana'da teknik istişarelerin yürütülmesine destek veriyoruz" diye konuştu.
Lavrov, "Başbakan Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva arasında imzalanan uranyum takas anlaşmasını önemli buluyoruz" ifadesini kullandı.
İran, 17 Mayıs tarihinde Türkiye ve Brezilya'nın arabulucuğunda imzalanan ve Tahran Deklarasyonu olarak bilinen anlaşma çerçevesinde, düşük düzeyde zenginleştirilmiş 1,200 kilogram uranyumunu, Türkiye üzerinde yüksek oranda zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyumla takas etmeyi kabul etmişti.
ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan oluşan Viyana Grubu ise takas anlaşmasını reddetmiş ve geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Brezilya'nın ret oyu verdiği oturumda İran'a yönelik yeni yaptırımları onaylamıştı. BM'den çıkan yaptırım kararının ardından, İran'ın müzakere masasına döndürülmesinin iyice zorlaştığı yorumları yapılmıştı.
Batı, nükleer programını durdurmayı reddeden İran'ın hedefinin atom bombası üretmek olduğundan şüpheleniyor. İran ise programın nükleer yakıt elde etmek için yürütüldüğünü ifade ediyor.
ABD'nin başını çektiği Batılı devletler ayrıca, Tahran'da imzalanan takas anlaşmasının İran'ı uranyum zenginleştirmekten alıkoymayacağını düşünüyor.