Rusya'dan dengeleri değiştirecek hamle

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan dengeleri değiştirecek hamle
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2009 11:16

Rusya eski sovyet cumhuriyetlerine kurtarma fonu adı altında 7,5 milyar dolarlık yardımda bulunacak. Rusya'nın bu hamlesi stratejistler tarafından "Eski Sovyetler'e dönüş" olarak nitelendirildi ve "Eski blok yeniden toplanıyor" denildi. Rusya'nın bu hamlesiyle dünyada dengelerin değişebileceğine de işaret edildi.

Haberin Devamı

9 Mayıs'ta Kızıl Ordu canlandırıldı

Zafer Günü'nde Sovyet usulu geçit töreni

Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanları Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun (EVRAZES), Moskova'da yapılan özel oturumunda küresel ekonomik krizle mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunarak, EVRAZES çerçevesinde 10 milyar dolarlık “karşılıklı kurtarma” fonu oluşturulması konusu ele aldı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, 10 milyar dolarlık fona Rusya'nın 7,5 milyar, Kazakistan'ın 1 milyar dolar katkıda bulunacağını belirterek, kalan miktarın diğer ülkeler tarafından tamamlanacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada, hangi ülkenin fona ne kadar katkıda bulunduğu konusunda bilgi vermedi. Medvedev, “Bu fonu müttefiklerimize kredi vermesi için oluşturuyoruz. Uluslararası kredi örgütlerinin yaptığı gibi kendini zor durumda hisseden ülkeler için koşullar kabul edilebilir olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Rus liderler, ekonomilerinin müttefiklerine yardım edebilecekleri kadar güçlü olduğunu savunuyor.

Medvedev, geçen hafta Kırgızistan için 2,15 milyar, Küba için de 350 milyon dolarlık kurtarma paketi sözü verirken, Belarus'a 1 milyar dolar kredi işlemlerinin de hızlandırılmasını istemişti. Rusya, Belarus'un 1 milyar dolara ilaveten istediği 2,77 milyar dolarlık kredi talebinin değerlendirildiğini de açıklamıştı.

Kırgızistan, Rus yardımını almasının ardından ülkedeki Amerikan üslerinden birini kapatacağını açıklamıştı.

EVRAZES'in üyeleri arasında Özbekistan ve Ermenistan da bulunuyor.

RUSYA MERKEZLİ ACİL MÜDAHALE GÜCÜ, RUS BASININDA FENA ELEŞTİRİLDİ

Moskova'da dün yapılan Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü (OGAÖ) zirvesinde “Acil Müdahale Gücü” oluşturulması kararının ekonomik kriz döneminde Rusya'ya maliyetinin çok pahalı olabileceği bildirildi.

OGAÖ ve Avrasya Ekonomik Topluluğu (EVRAZES) zirveleri ve buralarda alınan kararlar Rus basınında bugün geniş şekilde yer buldu.

“EKONOMİK KRİZ DÖNEMİNDE RUSYA'YA PAHALIYA MAL OLUR”

Haberin Devamı

Nezavisimaya gazetesi, “Rusya komşularıyla para ve asker paylaştı” başlığıyla yayımladığı haberde, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in dünkü zirvenin ardından yaptığı konuşmada, “Acil Müdahale Gücü oluşturulması kararının uzun müzakereler sonunda alındığı ve bu gücün mevcut tüm tehditlere karşı olduğu” yolundaki sözlerine dikkat çekildi.

“RBK Daily” gazetesi de , “Rusya'nın Kredili Savunması” başlığıyla yayımladığı haberde, Rusya'nın askeri ve siyasi adımlarının ekonomik boyutları üzerinde duruldu.

Haberde, Belarus'un Moskova'daki zirvede 1 milyar, Kırgızistan'ın 2 milyar ve Ermenistan'ın 500 milyon dolar kredi aldığı belirtilerek, Minsk'in 2,8 milyar, Bişkek'in de 1,7 milyar dolar ilave yardım vaadi aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Rusya'dan mali yardım alan bu ülkelerin çok taraflı politika yürütmeye devam ettikleri vurgulanan haberde, “Moskova'dan yardım talebinde bulunan Belarus bu arada batıyla da görüşmelerini sürdürmekte” denildi.

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Suslov gazeteye yaptığı açıklamada, önceden eski Sovyet Cumhuriyetlerini “karşılıksız besleyen” Rusya'nın, şimdi yardımlarının karşılığında jeopolitik çıkarlarının korunmasını talep ettiğini söyledi.

RUS GAZETELERİNE GÖRE YENİ GÜÇ, NATO GİBİ

Novaya İzvestiya gazetesinde de, “NATO'dan daha kötü değil” başlığıyla yayımlanan haberde, dün öğleden sonra yapılan EVRAZES toplantısına atıfta bulunularak, krizle mücadele için oluşturulan 10 milyar dolarlık fona dikkat çekildi.

Haberin Devamı

EVRAZES'te de, Acil Müdahale Gücündeki gibi asıl yükü Rusya'nın çektiğinin ifade edildiği haberde, “Moskova, EVRAZES çerçevesinde oluşturulması planlanan bu fona 7,5 milyar, Kazakistan 1 milyar dolar vereceğini açıklarken, diğer ülkelerin para koyup koymaması konusunda henüz bir karar almadığı” kaydedildi.

“Gazeta” gazetesinde de, “Yıkılamaz acil müdahale bloku” başlığıyla yayımlanan haberde, söz konusu müdahale gücünde 15 bin askerin görev alacağı kaydedildi.

Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Leonid İvaşov gazeteye yaptığı açıklamada, Moldova, Moğolistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerle de çalışmak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Acil müdahale gücü oluşturulmasında Şanghay İşbirliği Örgütü içinde bir askeri güç oluşturma amacı bulunuyor. Ayrıca ülkeler arasındaki askeri işbirliğinde her ülkenin sorumluluğunun kesin bir şekilde belirlenmesi amaçlanıyor. Örneğin Belarus herhangi bir sıcak noktaya anayasayı gerekçe göstererek askerini göndermiyor. Benzer durum diğer ülkelerde de var. Herhangi bir kriz döneminde yine Rusya'nın harekete geçmesi gerekiyor.”

“ZİRVE OLARAK BAŞLADI, BLOKA DÖNÜŞTÜ”

Hükümetin yayın organı olarak kabul edilen “Rossiyskaya Gazeta” da, “Güçlerin toplamı” başlığıyla yayımlanan haberde, OGAÖ çerçevesinde acil müdahale gücünün eskiden de bulunduğunu belirterek, “ancak bölgedeki yüksek çatışma potansiyeli dikkate alınarak, yeni bir işbirliği seviyesine geçilmesi gerekiyordu” denildi.

Medvedev'in dün yaptığı açıklamada, bu gücün daha önce “sadece kağıt üzerinde kaldığını vurguladığına” dikkat çekilerek, “Bundan sonra NATO'dan daha kötü olmayan, en son askeri teknolojiyle donatılan çağdaş askeri birlikler oluşturma niyetindeyiz” ifadelerini kullandığına dikkat çekildi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan haberde de, dünkü toplantının zirve olarak başladığı ve sonunda bir bloka dönüştüğü kaydedildi.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Sergey Prikhodko yaptığı açıklamada, müdahale gücüne Rusya'nın 8 bin, Kazakistan'ın 4 bin asker vereceğini belirterek, “Özbekistan asker göndermeyecek ancak Taşkent'in çıkarlarına uygun operasyonlara katılacak” dedi.

“KIRGIZİSTAN TERCİHİNİ ABD'DEN DEĞİL, RUSYA'DAN YANA YAPTI”

Nezavisimaya gazetesi de ayrıca Kırgızistan'ın, Rusya'dan kredi aldıktan sonra ABD'ye, bu ülkedeki askeri üssü boşaltması için 6 ay süre verdiğini belirterek, “Bişkek, stratejik ortaklık konusunda tercihini Rusya'dan yana kullandı” denildi.

Gazetedeki ilgili haberde, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in bu tercihini yorumlayan batılı uzmanların, “endişelerini dile getirdikleri” ifade edilerek, bu uzmanların, “dış politikada Rusya'yı ana ortak olarak seçen Kırgızistan'ın, kuzey komşusuna tamamen bağımlı hale gelebileceğini savundukları” kaydedildi. Habere göre bu uzmanlar, “Kırgızistan, ABD olmadan aşırı dincilerin olası tehditleriyle baş edemez” görüşünü savunuyor.

Rus siyaset uzmanı Aleksandır Kinyazev de, Kırgız yönetiminin ABD üssünün boşaltılması konusundaki son kararını henüz vermediğini ve ABD ile son pazarlıkları sürdürüyor olabileceğini savundu. Kırgız parlamentosundaki kulis bilgilerine göre “Kırgızistan ve ABD arasında görüşmelerin sürdüğü ve bu görüşmelerin uzaması halinde üssün kapatılmasının uzayabileceği” kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!