Rusya ve ABD arasında tutuklu takası

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve ABD arasında tutuklu takası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2022 07:00

Moskova ve Washington arasında gerçekleşen tutuklu takasında Rusya ABD’li basketbolcu Brittney Griner’ı, ABD ise Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’u serbest bıraktı.

Haberin Devamı

32 yaşındaki WNBA (Amerikan Kadın Basketbol Ligi) oyuncusu Griner, şubat ayında Moskova havalimanında üzerinde az miktarda kenevir bulunduğu için uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alınmış, 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble (yaklaşık 16 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı. Beyaz Saray’da yaptığı konuşmayla Griner’ın evine döneceğini duyuran ABD Başkanı Joe Biden “Asla hoşgörülemez şartlar altında, Rusya’da aylarca haksız yere tutuklu kaldıktan sonra, Brittney yakında sevdiklerinin kollarında olacak” dedi. Griner ile telefonda görüştüğü anların fotoğrafını paylaşan Biden, tutuklu takasında yardımcı olduğunu belirttiği Birleşik Arap Emirlikleri’ne teşekkür etti.

LAKABI ‘ÖLÜM TÜCCARI’

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da esir takası teyit edilerek “Bout ve Griner takası, 8 Aralık’ta Abu Dabi Havalimanı’nda tamamlanmıştır. Bout, vatanına döndü” denildi. ABD basınında “Ölüm Tüccarı” lakabıyla anılan 55 yaşındaki Bout,  2008’de ABD’nin Tayland’daki bir operasyonunda tutuklanmış ve 2012’de silah kaçakçılığından 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bout’un hayat hikayesi, ABD’li aktör Nicholas Cage’in başrolünde yer aldığı 2005 yapımı “Savaş Tanrısı” filmine konu olmuştu.

Haberin Devamı

Kasım ayında Ankara’da bir araya gelen ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns ve Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin’in olası tutuklu takasını görüştükleri belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!