Rusya, üç uydusunu birden kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Rusya, üç uydusunu birden kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2010 11:55

21’inci yüzyılın ilk 10 yılı geride kalırken, ABD, Çin, Rusya ve Japonya arasında hızlanan uzayda ‘varlık’ rekabetinin neden olduğu hırs, Rusya’ya pahalıya mal oldu.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN PROTON-M ROKETÄ°/Foto Galeri

 

Rusya, 5 Aralık tarihinde Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden Proton-M roketiyle üç tane Glonass-M uydusu fırlattı. Ancak ilk anda belirlenemeyen bir durumdan dolayı fırlatma başarısız oldu ve uyduları taşıyan roket rotasından saptı. Bunun sonucunda roketten ayrılan üç uydu Hawaii Adaları yakınlarına düştü.

 

Rus yetkililer, uyduların kaybedilmesinin ardından açıklama yapmaktan çekindi.

 

Ria Novosti ajansı ise başarısızlığın bir program hatasından kaynaklandığını belirtti. Hata, roketin izlediği rotadan sapmasına ve taşıdığı üç uyduyu kaybetmesine neden oldu.

Haberin Devamı

 

Rusya’nın aynı anda yörüngeye yerleÅŸtirmek istediÄŸi Glonass-M telekomünikasyon uyduları, uzayda kurduÄŸu uydu navigasyon sistemini tamamlayacak son adım olacaktı. Ancak yaÅŸanan kaza, tek bir roketle uzaya birden fazla uydu göndermeye çalışmanın riskini gözler önüne serdi.Â

 

Kazanın ardından, Soyuz roketiyle iki, Ariane 5 roketiyle de dört Galileo navigasyon uydusu fırlatmayı planlayan Avrupa Uzay Ajansı da bir uyarı almış oldu.

 

RUSYA-ABD REKABETÄ°

Glonass-M navigasyon uydu sistemi, ABD’nin küresel konumlandırma sistemine (GPS) rakip olarak görülüyor. Uydular, hem askeri hem de sivil amaçla kullanılmak için tasarlandı.

 

Rusya, üç uydusunu kaybetmeseydi, 24 uydudan oluşan Glonass-M sistemini aktif hale getirebilecekti. Sistemin ayrıca yedekte bekleyen uyduları da mevcut.

 

Bugüne dek uzaya 26 tane Glonass-M uydusu gönderilmiş olsa da, bunlardan sadece üç tanesi faaliyet gösteriyor.

 

Haberin Devamı

KAZANIN NEDENÄ°

DM-3 iticilerinden birinin aşırı güçle çalışmasından dolayı rotasından sekiz derece sapan roketin kaybettiği uydular, Hawaii Adaları’nın kuzey batısına düştü.

 

Rus mühendisler, Proton M roketinin ateşlenmesi esnasında bir sorun yaşanmadığını, hatanın roketin bilgisayarlarında yaşandığını belirtti.

 

Yaşanan hata, roketin iticilerinden birinin çok güçlü çalışmasına neden oldu ve roket rotasını şaşırdı.

 

Öte yandan, Rusya 5 Aralık’ta yaşanan kazanın ardından Proton-M roketleriyle uzaya uydu gönderilmeye devam edileceğini ve Aralık ayının sonunda bir telekomünikasyon uydusunun daha uzaya gönderileceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!