Güncelleme Tarihi:
Almanya ile iyi ilişkiler isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kızıl Ordu'nun İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya'da yağmaladığı sanat eseri ve tarihi eserleri iade etmeye hazırlanıyor.
Yağmalanan eserler arasında Türkiye'den Almanya'ya kaçırılan Truva hazinesi var ve Ankara da hak iddia ediyor. Şimdi Rusya ve Almanya, Truva hazineleri için formül arayışında.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Berlin ile iyi ilişkiler geliştirme amacıyla İkinci Dünya Savaşı sonrasında Kızıl Ordu'nun Almanya'dan yağmaladığı toplam 45 milyar dolar değerindeki sanat ve tarihi eseri iade etmeye hazırlandığı bildirildi. Rusların yağmaladıkları arasında, Türkiye'den Almanya'ya kaçırılan Truva Hazineleri de var. Şimdi Türkiye'nin de hak iddia ettiği Truva Hazineleri'nin Almanya'ya iadesi için formül aranıyor.
Eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Truva Hazinesi'nin Almanya'ya iade edilmesi için çok uğraştı. Ancak Komünistler'in çoğunlukta olduğu Rusya alt meclisi Duma, Yeltsin'in bu girişimine engel oldu. Duma, geçen yıl yağmalanan hazinelerin geri verilmesini anayasaya aykırı ilan etti. Şimdi bu engeli aşabilecek tek kişinin Putin olduğu söyleniyor. Putin, Duma ile uyum içinde çalışıyor ve karar alırken fazla zorlanmıyor.
TÜRKİYE İSTİYOR
Kızıl Ordu, yaklaşık 300 bin tablo yağmaladı. Bunların arasında Manet, Picasso, Van Gogh, Degas, Renoir, El Greco, Goya, Rembrandt ve Rubens gibi ünlü ressamlara da ait eserler de bulunuyor. Tabii bir de Alman arkeolog Heinrich Schliemann'ın 1870'li yıllardan Çanakkale bölgesinden Almanya'ya kaçırdığı Truva Hazinesi var.
Schliemann bunları Berlin'deki Prehistorya Müzesi'ne bağışlamış, hazine daha sonra Sovyet askeri tarafından yağmalanmıştı. Paha biçilmez yaklaşık 250 parçadan oluşan Truva hazinesinde Truvalı Helen'e ait olduğu iddia edilen altın başlık, vazolar, kadehler, kolye, altın heykelcikler bulunuyor. 50 yıldır Moskova'da Puşkin Müzesi'nde saklanan hazinenin bir kısmı ilk kez geçen yıl sergilendi.
Şimdi Truva Hazinesi'nin de Almanya'ya iadesi gündemde. Türkiye, daha önce hazinenin iade edilmesi halinde Almanya'dan iadesini talep edeceğini bildirmişti. Tarihi eserlerin iadesiyle ilgili çalışmalar aylardan beri sürüyor. Schröder'in kültür işlerinden bir sözcü, pazarlıkların çok hassas bir evreden geçtiğini ve detaya girmek istemediğini söyledi.