Rusya, Nusra’nın cezaevini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Nusra’nın cezaevini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2016 20:46

Rus savaş uçakları dün Suriye’nin Türkiye’ye komşu İdlib vilayetinin Maarat al-Numan kentinde El Kaide’nin kolu El Nusra Cephesi’nin kontrolündeki cezaevi binası ve çevresini bombaladı. Biri çocuk olmak üzere beşi sivil, en az 57 kişi öldü.

Haberin Devamı

SURİYE’de hava operasyonlarına devam eden Rus savaş uçaklarının dün El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’ne ait bir cezaevi kompleksini bombalaması sonucu en az 57 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Hava saldırıları Türkiye’ye sınır İdlib vilayetinin Maarat al-Numan kentindeki bir pazar yerinin yakınındaki El Nusra’ya ait bina ve çevresini hedef aldı. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, örgütün mahkeme ve hapishane olarak kullandığı bu binaya bombaların isabet ettiğini, ölenlerin çoğunun da El Nusra’nın hapsettiği kişiler ile gardiyanlar ve örgüt militanları olduğunu bildirdi.

SİVİL KAYIPLAR

Gözlemevi, bombardımanda biri çocuk beş sivilin de hayatını kaybettiğini ifade etti. Enkaz altında insanlar olabileceği için ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. Rus savaş uçakları 30 Eylül 2015’ten bu yana Suriye’de Esad rejimine muhalif gruplara yönelik hava operasyonları düzenliyor. İdlib vilayetinde terör örgütü El Kaide’nin Suriye’deki kolu El Nusra ile aralarında Ahrar el Şam’ın da bulunduğu bazı muhalif gruplar 24 Mart 2015’te “Fetih Ordusu” adlı bir oluşum kurmuşlar, akabinde Esad rejimi güçlerini İdlib’den çıkarmışlardı.

Haberin Devamı

ESAD REJİMİ CENEVRE İÇİN MUHALİF LİSTESİNİ BEKLİYOR

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, hükümetinin 25 Ocak’ta Cenevre kentinde yapılması planlanan müzakerelerde katılacak muhalif grupların temsilcilerinin isimlerini beklediğini söyledi. Muallim dün Şam’da BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Muallim, hükümetinin 25 Ocak’ta yapılacak Cenevre müzakerelerinde yer alacağını da doğruladı. Cenevre müzakerelerinde BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de 5 yıldır süren iç savaşı bitirmek için desteklediği 18 aylık planın detayları ele alınacak.

MADAYA’DA ANLAŞMA

Suriye’de Esad rejiminin kuşatması altında olan ve açlıktan ölümlerle gündeme gelen Lübnan sınırına yakın Madaya kasabası ve yakınındaki iki köye gıda yardımı konusunda Birleşmiş Milletler ve Şam yönetimi arasında nihai anlaşma dün imzalandı. Buna göre müzakerelere yakın bir kaynağın İngiliz Reuters’a verdiği bilgiye göre bugün üç yerleşime eş zamanlı olarak gıda yardımı ulaştırılacak. Geçen temmuzdan beri Esad rejimi güçleri ve Hizbullah’ın ablukası altında olan Madaya’ya geçen ekim ayından bu yana gıda ulaşmıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!