Rusya Kuril adalarısorununda geri adım attı

Güncelleme Tarihi:

Rusya Kuril adalarısorununda geri adım attı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2001 00:00


Rusya, tartışmalı Kuril takımadalarının güneyindeki 4 ada üzerinde egemenlik haklarının tartışmalı olduğunu Japonya karşısında kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Japonya Başbakanı Yoşiro Mori, bugün Rusya'nın orta kesimindeki İrkutsk kentinde yayımladıkları ortak bildiride, ''İturup, Kunaşir, Şikotan ve Habomai adaları üzerindeki egemenlik sorununun ve bu adaların statüsü sorununun çözümlenmesi gerektiğini'' belirttiler.

Bu ifadeler, adaların statüsünün tartışmalı olduğunun Rusya tarafından da ilk kez kabulü anlamına geliyor.

Söz konusu 4 ada, İkinci Dünya Savaşı sırasında SSCB'nin işgal ettiği onlarca adadan oluşan Kuril takımadalarının en büyüklerinden oluşuyor. Adalar, takımadaların en güneyinde, Japonya'nın hemen kuzeyinde bulunuyor.

Rusya bugüne kadar Kuril takımadalarının egemenliğinin tartışmalı olmadığını, bu adaların kendilerine ait olduğunu söylüyordu. Bugün ise bunlardan dördünün statüsünün tartışmalı olduğunu kabul etti.

İki ülke, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir barış anlaşması imzalamadıkları için, Japonya, Kuril adaları üzerindeki Rus egemenliğini tanımamış sayılıyor. Rusya, zaten fiilen bu adalar üzerinde egemen olduğu için, bunların statüsünün tartışmalı olduğunu kabul ederek, ''bunların Japonya'ya devrine'' de kapıyı aralamış oldu.

İki ülke barış anlaşmasını imzalayarak bu formülü bu şekilde uygulamaya geçirmeleri halinde, Rusya şu anda fiilen egemen olduğu Kuril takımadalarının bir bölümünü Japonya'ya devretmiş, Japonya da kalan adalar üzerindeki Rus egemenliğini tanımış sayılacak, böylece iki ülke adaları paylaşmış olacak.

Söz edilen 4 adanın bugünkü statüsünün değiştirilmesi halinde, Japonya'ya devir seçeneği dışında kalan tek seçenek ise, bunlar üzerinde iki ülkenin ortak egemenliği.

İki ülke liderleri, bugün yayımladıkları bildiride, ''iki ülke arasında barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik müzakerlerin hızlandırılması'' konusunda görüş birliğine vardıklarını, bu anlaşmadabelirtilen 4 ada üzerindeki egemenlik sorununun da açıklığa kavuşturulmuş olacağını belirttiler.

Putin, Mori ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, ''İki ülke bugün, ortaklık ilişkilerinin kurulmasına yöneli bir adım daha attı. Ben ve Japonya Başbakanı, iki etkili dünya gücünün ilişkilerinin jeopolitik öneminin ve iki ülke arasındaki doruk sürecinin istikrarlı biçimde devamının gerektiğini teyit ettik. İki ülke arasındaki yapıcı diyalog, global stratejik istikrar açısından da önemlidir'' dedi

Rusya, önceki Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde de bu 4 adanın statüsüyle ilgili Japon tarafı ile müzakereler yapmış, ancak o dönemde Japonya'ya adalar üzerinde yalnızca bazı ekonomik ödünler vermişti.
(aa)

Rusya'daki patlamalarda ölü sayısı 24'e yükseldi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!