Rusya: Denizaltımızı Batı batırdı

Güncelleme Tarihi:

Rusya: Denizaltımızı Batı batırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

RUS DONANMASI "DELİLİ" KORUYOR
Haberin Devamı

Rusya, Barrents Denizi’nde 118 denizciye mezar olan Kursk nükleer denizaltısının 50 metre yakınında bir başka denizaltıya ait büyük bir demir parmaklık bulduğunu açıkladı. Ruslar’a gore, parça Kursk’un İngiliz ya da Amerikan denizaltısı tarafından batırıldığının da kanıtı. Rus savaş gemilerinin bölgeyi çok sıkı koruyor.

Ruslar kazanın meydana geldiği 12 Ağustos’tan bu yana nükleer denizaltının bir başka denizaltı ile çarpıştığını iddia ediyor ve ABD’yi suçluyordu.

ZANLI: ABD DENİZALTISI TOLEDO

ABD bugüne kadar Rus tatbikatını takip eden iki denizaltıları ile bir casus gemilerinin bulunduğu doğruluyordu. Ancak denizaltılardan sadece birinin adını duyurdu. Rusya dün ABD’nin gizlediği ikinci denizaltının adını ve yerini ilan etti.

Kurs kazası soruşturma komisyonu başkanı General Valery Manilov dün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Kursk’a çarpıp batmasına neden olan Amerikan denizaltısının büyük bir olasılıkla İngiltere’nin Faslane Nükleer Denizaltı Üssü'ne kaçan Toledo nükleer denizaltısının olduğunu söyledi.

TAHLİYE PARMAKLIĞI

General Valery Manilov, kötü hava şartları nedeniyle henüz çıkaramadıkları delilin İngiliz ve Amerikan nükleer denizaltılarında kullanılan bir parmaklık olduğunu söyledi.

General Manilov, parmaklığın “ortadan kaybolmaması” için çok sıkı korunduğunu belirterek, “Biz zaten sürekli söylüyorduk. Kursk’a başka bir denizaltı çarptı. Bu da onun ispatı olacak” diye konuştu.

ABD ve İngiltere ise bugüne kadar Rusların iddialarını ısrarlı bir şekilde reddediyordu.

CIA: TORPİL PATLADI

Amerikan gizli servisi CIA geçen hafta Kursk’un içinde bir torpidonun geri teperek patladığı varsayımını ortaya atmıştı. Kursk’un batışı ile ilgili sabotajdan, yeni denenen bir torpile kadar bir çok senaryo üretildi. Ancak Ruslar ilk kez, denizaltının batışı ile ilgili bir delil bulmuş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!