Güncelleme Tarihi:
BATI ile Rusya arasında Soğuk Savaşı sona erdiren en önemli belge sayılan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) Moskova tarafından önceki gün tamamen iptal edildi. Böylece Rusya’nın NATO ile olası sıcak temas cephe hattı bölgelerine istediği kadar savaş uçağı, tank, top, tüfek yığınağı yapmasının yolu yeniden açılmış oldu.
Kremlin’in AKKA’dan tamamen çekildiği önceki akşam Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan komisyon toplantısında Rus temsilci diplomat Anton Mazur tarafından açıklandı. Rusya’nın bu adımı atmaya Batı tarafından mecbur edildiğini iddia eden Mazur, “Anlaşmadan çekilen taraf Rusya olmasına rağmen sorumluluk Batı’nın. Rusya zamanında AKKA tüm hükümlerini yerine getirerek parlamentosunda onaylatmıştı.
Batı ise anlaşmayı parlamentolarından geçirmediği gibi NATO’nun genişlemesi gibi farklı gerekçeleri kullanarak Rusya sınırı yakınına askeri varlığını artırma adımları atmaya devam etti. Bundan böyle konvansiyonel silah pazarlığının devam etmesini anlamsız buluyor ve AKKA’dan çekiliyoruz” dedi.
NATO: HAYAL KIRIKLIĞI
Moskova’nın kararına NATO’dan, “Hayal kırıklığına uğradık” açıklaması geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’nın AKKA’nın ortak istişari grubundaki katılımını askıya alma kararından ötürü hayal kırıklığına uğradık. Biz silah kontrolünü sağlayan tüm çabaları destekliyoruz ve anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Silah kontrol üzerindeki istişarelerin önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
AKKA nedir?
Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA), 1990 yılında NATO üyesi ülkeler ile Varşova Paktı adına SSCB tarafından imzalanmıştı. Buna göre NATO ile Varşova Paktı sınır bölgelerinde bulundurulacak klasik uçak, tank, top, tüfek gibi silahlara sıcak bir savaşı önlemek için sınırlandırma getirilmişti. Anlaşma 1999 yılında revize edilmişti. 2000’de iktidara gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AKKA’nın Rusya’nın aleyhine işlediğini ilan ederek, bunu 2007’de askıya almıştı.