Güncelleme Tarihi:
Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan "Çok Kutuplu Gün" başlıklı haberde, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen toplantıya katılan 3 ülke dışişleri bakanlarının, ABD'ye karşı bir yönlendirmeleri olmadığını açıkladığı, ancak birçok gözlemcinin aksi görüşte olduğu kaydedildi.
Haberde, Hindistan ile Çin arasında uzun yıllardır dondurulmuş durumda olan ilişkilerin yeniden ısınmasının, Moskova'ya 1998'den yapmak istediği "3 taraflı danışmaların yapılması" düşüncesiyle ilgili kararlı adımlar atması imkanı verdiği vurgulandı.
Rusya'nın eski Dışişleri Bakanı Yevgeni Primakov'un 1998 yılında teklif ettiği "Rusya-Hindistan-Çin" üçgeninin oluşturulmasıyla AB ve ABD gibi güçlere karşı yeni bir güç dengesi oluşturulmasının planlandığı ifade edilen haberde, şunlar belirtildi:
"Üç taraflı görüşmenin ilki Haziran 2005'te Rusya'nın Vladivostok kentinde, ikincisi 2006'da St. Petersburg'daki G-8 zirvesinde yapıldı. Böylece, Rusya-Çin-Hindistan liderleri arasında son 2 yıl içinde 3 görüşme yapıldı. Görüşme katılımcıları, ABD'ye karşı açık şekilde hiçbir açıklama yapmazken, görüşmeler genel olarak Washington muhalifi toplantılar şeklinde algılandı. Son olarak 3 ülke dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmenin ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3 ülkenin uluslararası politikanın ana konularında ortak görüşte birleştiğinin bir daha kanıtlanmış olduğunu söyledi."
Kommersant, toplantıda kabul edilen nihai bildiride, uluslararası sorunların çözümünde BM ile bölgesel örgütlerin etki ve rolünün artırılmasının vazgeçilmez derecede önemli olduğunun vurgulandığı belirtilen haberde, "Bu bildirge, çok kutuplu dünya düzeninin siyasi altyapısını oluşturabilir" denildi.