Rusya, çete savaşını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Rusya, çete savaşını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rus mafyasının gücü korkunç boyutlara ulaştı. İçişleri Bakanı, polisin mafyaya karşı verdiği savaşta yenik düştüğünü resmen açıkladı. Tüm devlet kademelerini ele geçiren örgütlü suç şebekelerinin yıllık kazancı 18 milyar doları buluyor. Bu rakam Rusya'nın 1999'da yapacağı dış borç ödemelerine eşit.

Rusya'nın suçla mücadele alanında en yetkili ağzı, devletin her kademesini kangren gibi saran mafyaya karşı verilen savaşı kaybettiklerini açıkladı. Rusya İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin, ‘‘Rus polisi, toplumun bütün kesimlerinde iktidarı ele geçiren ve Rusya'nın kurumsal yapısını tehdit eden örgütlü suça karşı verdiği savaşta yenik düşmüştür’’ dedi.

Rus toplumunu baştan ayağa kemiren mafyanın ülke ekonomisine verdiği zarar korkunç boyutlara ulaştı. Başsavcılık açıklamasına göre Rus ekonomisinin yarısı mafyanın denetiminde bulunuyor. Örgütlü suç şebekelerinin karaborsadan elde ettiği kazanç 18 milyar doları buluyor. Bu rakam Rusya'nın 1999 yılı içinde yapacağı dış borç ödemelerine eşit bir meblağ oluşturuyor.

İnterpol'ün tahminlerine göre Rusya'da 8-10 bin kadar örgütlü suç grubu var; bunların üye sayısı ise 50-100 bin cıvarında. Bu mafya grupları 40 bin firmayla 550 bankayı kontrol ediyor.

Kamu hizmeti veren bütün diğer kurumlar gibi kısıtlı ödenekle çalışan emniyet örgütü hemen her cephede mafyaya karşı umutsuz bir savaş veriyor. Polisin mücadele ettiği çeteler arasında illegal içki üreticileri, şantajcılar, uyuşturucu ve vergi kaçakçıları başı çekiyor. Özellikle illegal içki trafiği çok büyük bir sorun oluşturuyor. Ülkedeki alkollü içecek satışlarının üçte ikisi, yani yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir meblağ mafyasının kasasına giriyor.

İçişleri Bakanlığı'na göre çeteler, her ay 1-2 milyar doları illegal olarak yurtdışına çıkarıyor. İsviçre makamları ise Rus mafyasının uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve kara para aklama operasyonlarında bu ülkeyi merkez üs haline getirmeye başladığını bildirdiler.

Rusya'daki uyuşturucu kaçakçılığını kontrol altında tutabilmek çok zor, çünkü Rusya, Afganistan ve Pakistan gibi uyuşturucu üreten ülkelerle tüketici konumundaki Batı Avrupa ülkeleri arasında geçiş rotalarından birini oluşturuyor. Resmi makamların tahminlerine göre uyuştucu mafyasının 1998'deki kazancı 1.2 milyar dolar cıvarında.

Devlet kademelerindeki yolsuzluklar da Rusya'nın en ücra köşelerine, Sibirya'ya kadar uzanmış durumda. Geçtiğimiz haziran ayında Devlet İstatistik Komisyonu'nun Başkanı Yuri Yurkov ve beraber çalıştığı 20 kişi devlet fonlarını zimmete geçirmek suçundan tutuklandılar. Ayrıca Eski Maliye Bakan Yardımcısı Vladimir Petrov da Moskova'daki bir bankadan 500 bin dolarlık ‘‘hediye’’ kabul ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yöneticileri de şirket kârının yaklaşık % 10'unu götürüyor.

Çetelerle bağlantılı olarak kiralık katillerin işlediği cinayetler de Rusya'da artık gündelik olağan vak'alardan biri haline geldi. Sadece 1997 yılı içinde tetikçilerin işlediği cinayetlerin sayısı 1700'ü buldu. Geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayı itibariyle de cinayet sayısı 948'e ulaştı.

Hamamda basılan bakan yolsuzluktan tutuklandı

Çıplak kadınlarla birlikte hamamda âlem yaparken çekilen resimleri basında yayınlanınca görevden alınan Rusya eski Adalet Bakanı Valentin Kovalev, 50 bin dolar çaldığı gerekçesiyle tutuklandı. Moskova polisinden bir kaynağın Interfaks haber ajansına verdiği bilgiye göre Kovalev'in, 1997'ye kadar devam eden bakanlığı sırasında Adalet Bakanlığı'na ait fonları zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. Bu haber üzerine Rus televizyonları hamamda çekilen skandal sahnelerini yeniden yayınlamaya başladılar.

Valentin Kovalev, 1997 yılında patlak veren skandalın ardından görevden alınmıştı. Kovalev'in kadınlarla âlem yaptığı hamamın Solntsevo adlı suç örgütü tarafından işletiliyor olması da, skandalın boyutlarını genişletmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!