Rusya asker sayısını 1.5 milyona çıkarıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya asker sayısını 1.5 milyona çıkarıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2023 07:00

Son aylarda cephede zorlandığı belirtilen Rusya’dan, harekâtın gidişatını değiştirmek için şimdi de orduya daha fazla asker alımı yapma hamlesi geldi. Ayrıca Rusya lideri Vladimir Putin’in mart sonuna kadar Donbas cephesinde zafer beklediği belirtildi.

Haberin Devamı

Rusya lideri Vladimir Putin’in Donbas bölgesinin tamamının mart ayı sonuna kadar ele geçirilmesi yönünde talimat verdiği haberleri konuşulurken, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün yaptığı açıklamayla Kremlin’in cephede sertliği arttırabileceği sinyalini verdi. Ukrayna cephesinde savaşan birlikleri teftiş eden Şoygu, burada yaptığı açıklamada 1.1 milyon olan Rus askerlerinin sayısının en kısa sürede 1.5 milyona çıkarılması kararının alındığını söyledi.

YENİ YAPILANMA

Geçen hafta Ukrayna’daki harekâtın komutanı olarak atanan Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Geresimov ile “Halep Kasabı” lakabıyla bilinen bir önceki komutan General Surovikin’in de katıldığı ve Ukrayna’da yapılan kurmaylar toplantısından sonra konuşan Şoygu şunları söyledi: “Rusya Devlet Başkanı’nın talimatı doğrultusunda Rusya silahlı kuvvetlerinde silah altındaki asker sayısı en kısa zamanda 1.5 milyon kişiye çıkarılacak. Silah altındaki asker sayısının arttırılmasının yanı sıra ordumuzda yeni yapılanma adımları da atılacak. Mevcut askeri bölgelere ek birim olarak Moskova ve St. Petersburg askeri bölgeleri kurulacak. Batı sınır bölgelerinde de ciddi kuvvet arttırımına gidilecek.

Haberin Devamı

Rusya asker sayısını 1.5 milyona çıkarıyor
Sergey Şoygu

UKRAYNA’DA DAİMİ BİRLİK

“Karelya bölgesinde (Finlandiya sınırı) üç motorize tugayla iki paraşütçü indirme birliği konuşlandırılacak. Ukrayna’da yürütülen özel askeri harekât bölgesinde ise daimi konuşlanmaları esasıyla yeni askeri birlikler gelecek. Silahlı kuvvetlerimizin vurucu gücünü arttırma kapsamında deniz kuvvetleri, hava ve uzay kuvvetleriyle stratejik silah birimleri takviye edilecek.”

 Şoygu’nun, geçen hafta Putin’le yaptığı görüşmede asker alımında uygulanan 18-21 yaş aralığının gözden geçirilmesini önermesinin ardından yaş limiti 30’a çıkarıldı. Bu hamleyle Rusya’dan yeni kaçışlar olabileceği değerlendiriliyor.

DONBAS TALİMATI

Rusya adına Ukrayna cephesindeki bir diğer gelişme ise Vladimir Putin’in Genelkurmay Başkanı Gerasimov’a verdiği Donbas talimatı oldu. Ukrayna Askeri İstihbarat Örgütü Temsilcisi Andrey Yusov, Putin’in Gerasimov’a mart ayı sonuna kadar Donbas cephesi olarak bilinen Lugansk ve Donetsk bölgelerinin tamamının ele geçirilmesi talimatı verdiğini söyledi. Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhni, Polonya’da ABD’li mevkidaşı Mark Milley ile ilk yüze yüze görüşmesini gerçekleştirdi. Görüşmede Milley, Zaluzhni’ye Ukrayna’ya askeri desteğin süreceği taahhüdünde bulundu.

Haberin Devamı

WAGNER KOMUTANI NORVEÇ’E SIĞINDI

Rus paramiliter grubu Wagner’in eski komutanlarınd an olduğunu iddia eden Andrei Medvedev, Norveç’e kaçarak sığınma talebinde bulundu. Temmuz 2022’de dört aylık bir sözleşmeyle Wagner’e katılarak Ukrayna cephesinde görevlendirilen Medvedev’in burada şahit olduğu insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarının ardından Norveç’e kaçtığı ve sığınma talebinde bulunduğu belirtildi. Medvedev’in avukatı Brynjulf Risnes basına yaptığı açıklamada, Wagner’in kendi rızası olmadan sözleşmesini uzatmasından ve grup tarafından cepheye getirilen Rus esirlerin öldürülmesinden sonra hayatından endişe ettiğini söyledi.

Rusya asker sayısını 1.5 milyona çıkarıyor
Andrei Medvedev

Haberin Devamı

26 yaşındaki Medvedev’in, Wagner grubunun faaliyetleri ve Rusya lideri Vladimir Putin’le Yevgeny Prigojin hakkında bildiği her şeyi anlatmaya hazır olduğunu söyledi. Norveçli yetkililer cuma gecesi sınırı geçmeye çalışan bir yabancıyı tutukladıklarını doğrulasa da bu kişinin kimliği hakkında bilgi verilmedi. Wagner’in kurucusu Prigojin’in sözcüsü ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Medvedev’in Wagner’in Norveç’teki bir biriminde çalıştığını ancak “mahkûmlara kötü muamele ettiğini” belirterek “Dikkatli olun, o çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!