Rüşvetle Nobel

Güncelleme Tarihi:

Rüşvetle Nobel
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2003 01:55

İki Kore'yi ayıran duvar yıkılıyor diye dünyada büyük heyecan uyandıran 2000 yılındaki kuzey-güney liderler buluşmasının diplomasinin değil, paranın eseri olduğu ortaya çıktı.

Güney Kore eski Devlet Başkanı Kim Dae-Jung'un, Nobel Barış Ödülü'nü kazanmak için Kuzey Kore'ye 100 milyon dolar rüşvet ödediği ve aracı olarak sanayi devi Hyundai'yi kullandığı kesinleşti.

Güney Kore'nin eski Devlet Başkanı Kim Dae-Jung, Kuzey Kore Devlet başkanı Kim Jong-İl ile Pyongyang'da tarihi zirvede bir araya geldikten sonra, ‘‘Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesine yönelik gösterdiği çabalar’’ nedeniyle, 2000 yılı Nobel Barış Ödülü'ne layık bulunmuştu.

Bağımsız Savcı Song Doo-Hvan 70 gün süren soruşturması sonucu, Kim Dae-Jung'un 100 milyon dolar yollamasıyla tarihi zirve arasında bağlantı bulunduğuna karar verdi. Otomotiv devi Hyundai, Kuzey Kore'ye 500 milyon dolar para aktardı. Bunun 400 milyon dolarının ticaret ve yatırım amaçlı, 100 milyon dolarının da Kim Dae-Jung'un yolladığı zirve rüşveti olduğu belirtildi.

PARASIZ ZİRVE YOK

Bağımsız savcı Song Doo-Hvan, yaptığı soruşturmaların ardından, şu karara vardı: Eğer rüşvet olmasaydı, zirve olmazdı. Böylece, ikiye bölünmüş düşman kardeş ülkeler Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yapılan ve devlet başkanlarının katıldığı zirvenin, uzun süren diplomatik çabalar sonucu değil, rüşvetle ayarlandığı kanıtlanmış oldu.

SAMİMİ POZLAR

Zirve için, dönemin devlet başkanı Kim Dae-Jung, Kuzey Kore başkenti Pyongyang'a gitmişti. Burada buluşan iki lider Kim Dae-Jung ile Kim Jong Il, birbirlerine sarılarak samimi pozlar vermiş ve Kore yarımadasının kuzeyinde ve güneyindeki halklar, ortaya çıkan barış havasını coşkuyla kutlamışlardı. İki düşman kardeş arasında o dönemde esen barış ve dostluk rüzgarları, dünyada da büyük yankı yapmış ve Kim Dae-Jung, ülkesinde kahraman ilan edilmişti. Bu zirve temel alınarak, Kim Dae-Jung, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Savcı Song, gizli zirve finansmanının kamuoyundan saklandığını açıkladı.

Kuzey Kore'ye yapılan ve Hyundai ile Kim Dae-Jung'un yakın danışmanları tarafından ayarlanan yasadışı ödemeyle ilgili olarak, aralarında dönemin kültür bakanı, devlet başkanlığının ekonomi danişmanı ve istihbarat örgütü başkanı da suçlanıyor. Bu kişilerin, hapis cezalarına çarptırılmaları bekleniyor.

Ülkede patlayan ödül skandalı, parlamentoya da yansıdı. Ortaya çıkan şok dalgalarının, Kim Dae-Jung'a ve hatta müttefiki olan şimdiki Devlet Başkanı Roh Mu Hyun'a da yansıyıp yansımayacağı merak ediliyor.

Hyundai önce 500 inek sonra 500 milyon dolar yolladı

Kuzey Kore'ye yasa dışı yollardan ödenen 500 milyon doların ardında, ülkenin sanayi devi Hyundai'nin patronu Çung Ju-yung bulunuyor. İki Kore arasındaki Güney'in uyguladığı tek taraflı iyi niyet girişimleri, Çung Ju-yung'in 1998 yılında Kuzey Kore'ye 500 baş inek yollamasıyla başladı.

Çung, neredeyse tek kişilik şova çevirdiği 500 ineğin sınırdan K.Kore'ye geçirilmesinden iki yıl sonra, Kuzey Kore'ye bu kez gizli yollardan 500 milyon dolar gönderdi. Bu paranın 400 milyon doları, Hyundai tarafından verilmişti ve G.Kore şirketlerinin Kuzey'de rahatça iş yapmalarını güvenceye alıyordu. 100 milyon dolar ise, Kim Dae-Jung hükümeti tarafından sağlanmıştı ve zirvenin yapılması için ödenmişti. Para, Pyongyang'da yapılan zirveden kısa bir süre önce verildi.

Para, zirvenin yapılmasına olanak verdi ancak, arzu edilen sanuçları getirmedi. Dostluk rüzgarlarının esmesine karşın, Kuzey Kore nükleer silah geliştirme çabalarından vazgeçmedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!