Güncelleme Tarihi:
NATO Genel Sekreteri George Robertson, Rusya'nın Kuzey Kafkasya'da Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'nın (AKKA) silah sınırlamalarının üzerine çıkması sorununun, "AGİT İstanbul Doruğu'nun başarılı şekilde bitmesi üzerinde olumsuz etki yapabileceğini" belirtti.
Robertson, Rusya'nın Nezavisimaya adlı gazetesinde bugün yer alan makalesinde, "Rus güçlerinin şu anda Kafkasya'daki varlıkları, AKKA'da varolan veya ilerisi için planlanan sınırlamaları aşıyor. Bu temeldeki çatışma, bu ayın ikinci yarısında İstanbul'da yapılacak AGİT doruk toplantısının başarılı şekilde bitmesi üzerinde menfi etki yapabilir" dedi.
Robertson, Rusya'nın terörizm ile mücadele hakkının ve görevinin bulunduğunu, ancak "önüne koyduğu hedefler ile bu hedefe varmak isterken kullandığı araçların uyumlu olması gerektiğini" belirtti. Robertson, "Çeçenistan'daki çatışma bu nedenle yalnız insani alanda ciddi endişeler yaratmakla kalmıyor, bunun dışında başka sorunları da gündeme getiriyor" dedi ve AKKA limitlerinin aşılmasının, bu ek sorunlardan biri olduğunu ifade etti.
Robertson, hem Rusya'nın, hem de Batı'nın İstanbul Doruğu'na büyük ümitler bağladıklarını da belirterek, "her iki taraf da, doruğun, Kosova'dan sonra dondurulan Rusya-NATO işbirliğinin yeniden başlaması yönünde varolan engellerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olması temennisini taşıyor. Bu olanağı kaçırmamalıyız" dedi.
Robertson, Rusya ve NATO arasında, Soğuk Savaş'ın bitmesinden 10 yıl sonra bugün, görüş ayrılıklarından dolayı işbirliği potansiyelinin harekete geçirilemediğini kaydetti.
21. yüzyılın eşiğinde, NATO ve Rusya ilişkilerinin gerçek stratejik ortaklığa çevrilmesi gerektiğini belirten ve yazısında, İstanbul Doruğu öncesinde, "haydi işe koyulalım" çağrısı yapan Robertson, öncelikle gereken şeyin, her iki tarafın da kendi kendisine sınırlamalar getirmeden, diyalog kurulması düşüncesinde olmaları gerektiğini vurguladı.
Her iki tarafın işbirliği ile çözülmesi gereken, nükleer güvenlikten uluslararası terörizme kadar bir dizi sorun bulunduğunu, böyle bir dönemde Rusya-NATO ilişkilerinde kopukluğun zararlı olduğunu kaydeden Robertson, "görüş ayrılıkları, temasları azaltmayı değil, daha çok teması gerektirir" ifadesini kullandı.