Güncelleme Tarihi:
Osetler, Ruslar'ı böyle karşıladı
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Gürcistan topraklarına girdiğini açıkladı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı da, Rus tanklarının Gürcistan'ın batısından ilerlediğini açıkladı.
Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus silahlı güçlerinin, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya karşı yeni saldırılarını önlemek için Senaki kenti yakınlarında Gürcü topraklarına girdiğini açıkladı.
Gürcistan da kısa süre önce, Rus askerlerinin Gürcü topraklarına girdiğini duyurmuştu.
Saakaşvili: "Ruslar ülkeyi fiilen ikiye böldü"
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcistan topraklarının “büyük bölümünün” Rus güçlerinin işgali altında olduğunu söyledi.
Mihail Saakaşvili, televizyondan yayınlanan konuşmasında, “Gürcistan topraklarının büyük bölümü işgal altında” dedi.
Saakaşvili, Ruslar'ın, ülkenin doğuyu batıya bağlayan tek önemli otoyolundaki stratejik kenti ele geçirerek, Gürcistan'ı “fiilen ikiye böldüklerini” de ileri sürdü.
Gürcistan yetkilileri, Rus güçlerinin, Gori kentini ele geçirdiklerini savunmuş, ancak bu iddia Rus yetkililer tarafından reddedilmişti.
Batılı müttefiklerinden “şimdiye dek yalnızca moral destek ve insani yardım aldıklarını” belirten Saakaşvili, “Ama bu barbarca saldırıyı durdurmak için bundan fazlasına ihtiyacımız var” diye konuştu.
Saakaşvili ayrıca, Rusya ile meydana gelen çatışmalarda “18 ila 19 Rus uçağını düşürdüklerini ve yüzlerce Rus askerinin öldürüldüğünü” bildirdi.
Bu arada Gürcistan'ın Moskova Büyükelçiliği üst düzey yetkililerinden Givi Şugarov, Rus birliklerinin başkent Tiflis'e doğru gider göründüklerini belirterek, Rusya'nın hedefinin Gürcü hükümetinin “tamamıyla yokedilmesi” olduğunu ileri sürdü.
Bu arada Gürcistan tarafından yayımlanan bir bildiride de “Gürcistan ordusu, başkenti savunmak için geri çekiliyor. Hükümet, Gürcistan'ın düşmesini önlemek için acilen uluslararası müdahele istiyor” denildi.
Abhazya'ya güvenlik kordonu
Rusya, Karadeniz'de Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın sahillerini çevreleyen bölgede güvenlik şeridi oluşturduğu ve buraya girmeye çalışacak tüm Gürcü gemi veya uçaklarını imha edeceği uyarısında bulundu.
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, “Bu hem deniz yüzeyi, hem deniz altı hem de hava sahası için geçerli bir uyarı. Bu bölgeye girmeye çalışacaklara uygun karşılığı verip imha edeceğiz. Bu meşru bir hak” dedi.
"Gürcü halkı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya"
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcü halkının çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Saakaşvili, televizyondan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Güney Osetya'da silahlı operasyonu ilk kendilerinin başlattığının haber verilmekte olduğunu, ancak bunun doğru olmadığını kaydetti.
Güney Osetya'daki çatışmalarda kayıplarının çok olduğunu vurgulayan Saakaşvili, Rus güçlerinin Yukarı Kodori (Yukarı Abhazya), Gori ve diğer kentleri bombaladığını belirterek, “Bu savaşı biz başlatmadık. Bu duruma kısa sürede son vermemiz lazım” dedi.
Rusya Güney Osetya'da ölü sayısını düşürerek 1600 olarak açıkladı.
Erdoğan Ban Ki Mun ve Saakaşvili ile görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'u telefonla aradı.
Alınan bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'u arayan Recep Tayyip Erdoğan, “Kafkaslar'daki çatışmanın sona erdirilmesi, barış ve istikrarın tesisi yönünde ortak çaba ve işbirliği olanaklarını” konuştu.
Erdoğan'ın bu konudaki temaslarının süreceği belirtildi.
Ayrıca, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin de Erdoğan'ı telefonla aradığı bildirildi. Görüşmede, Saakaşvili'nin, insani yardım konusundaki ihtiyaçlarını ilettiği kaydedildi.
Saakaşvili'nin ayrıca, Erdoğan'nın, çatışmanın bir an önce sona erdirilmesi yönündeki çağrısının da görüşmede gündeme geldiği ifade edildi.