Rus Kilisesi önerdi Moskova kabul etti... Putin’den Noel’de tek taraflı ateşkes ilanı

Güncelleme Tarihi:

Rus Kilisesi önerdi Moskova kabul etti... Putin’den Noel’de tek taraflı ateşkes ilanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 07:00

Moskova’nın Ukrayna’da ağır can kaybı verdiği bir dönemde Rusya lideri Putin, Ortodoksların Noel’i kutladığı 6-7 Ocak tarihlerinde Ukrayna’da 36 saatliğine ateşkes ilan etti. Ukrayna yönetimi kararı ‘ikiyüzlülük’ olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, on binlerce can kaybıyla yeni yıla devredilirken, Moskova’dan ilk defa ateşkes açıklaması geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya Savunma Bakanlığı’na Ortodoks Hıristiyanların Noel’i kutladığı 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatliğine ateşkes uygulanması talimatı verdi. Putin’in talimatı, Rus Kilisesi Patriği Kiril’in, “Ortodoksların korku duymadan Noel’i kutlayabilmesi için Ukrayna’daki tüm cephelerde silahların susması” önerisinin ardından geldi.

UKRAYNA’YA ÇAĞRI

Kremlin Sarayı’ndan yapılan ateşkes açıklamasında “Patrik Kiril’in çağrısını dikkate alarak, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı’na 6 Ocak 2023 saat 12.00’den 7 Ocak 2023 saat 24.00’e kadar tüm temas hattı boyunca ateşkes ilan etmesi talimatını veriyorum. Ukrayna’daki çatışma bölgelerinde çok sayıda Ortodoks inancına sahip vatandaşın yaşadığı gerçeğine dayanarak, Ukrayna tarafını ateşkes ilan etmeye ve onlara Noel arifesi ve Noel günündeki ayinlere katılma fırsatı vermeye çağırıyoruz” denildi. Moskova’dan gelen ateşkes çağrısının Rusya’nın sahada ciddi can kayıpları verdiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

KİEV: BANAL BİR TAKTİK

Ukrayna yönetimi, Kremlin’in ateşkes ilanı için “ikiyüzlülük” değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin yardımcılarından Mihail Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada geçiçi ateşkesin ancak “Rusya işgal altındaki toprakları terk ettiğinde mümkün olacağını” belirtti ve “İkiyüzlülüğünüzü kendinize saklayın” ifadelerini kullandı. “Bu tam bir propaganda hareketidir, başka bir şey değil” diyen Podolyak, Rusya’ın lojistik merkezlere yönelik saldırıları durdurarak güçlenmek ve yeniden toplanmak için ateşkesi “banal bir taktik” olarak kullandığını ileri sürdü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!