Rus gemileri yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Rus gemileri yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Karadeniz Donanması'na ait 8 savaş gemisini Boğazlar üzerinden Akdeniz'e göndereceğini açıklayan Rusya, dün yalnızca bir keşif gemisini yola çıkarttı. Ukrayna'nın Sivastapol limanından yola çıkan ‘‘Liman’’ adlı keşif gemisinin bu sabah İstanbu Boğazı'ndan geçmesi bekleniyor.

Rusya'nın Akdeniz'e göndermeyi planladığı filonun ilk gemisi, büyükçe bir balıkçı teknesini andırıyor ve görgü tanıklarınının ifadelerine göre her hangi bir silah taşımıyor. Keşif gemisinin Akdeniz'e doğru yola çıkması gözlemcilere göre sadece ‘‘sembolik’’ bir anlam taşıyor.

Dün sabah TSİ 08.30'da Ukrayna'nın Sivastopol Limanı'ndan ayrılan Leman isimli keşif gemisinin bugün erken saatlerde (05.00-08.00 arası) İstanbul Boğazı'ndan geçeceğini bildirdi.

Gemilerin tonajının yüksek olması dolayısıyla aynı anda Boğazlardan geçmesinin mümkün olmadığını belirten Türk çevreleri, ayrıca tüm geçişin Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yakından takip edileceğini kaydetti.

‘‘Amiral Golovko’’ kruvazörü, ‘‘Kertch’’ denizaltı avcı-torpido gemisi ve ‘‘Smetlivy’’ keşif gemisi ile refakat gemilerinin de, planlamaya göre Boğazlardan demir almaya hazırlandığı belirtildi.

Bu gemilerin Türk Boğazlarını geçtikten sonra Akdeniz'e gideceği Rus yetkililerce belirtilse de, Adriyatik rotasına sapmaları, hálá gözardı edilmiyor. Gemilerin ayrıca gelişmelerle ilgili istihbarat toplamakla görevli olduğu bildiriliyor.

Konu ile görüş bildiren bir ABD'li yetkili ise Rus gemilerinin bölgede istikrarsızlık çabalarına katkıda bulunacağını belirterek ‘‘Bu hareketlilik sadece Sırplara moral verir. Rus yetkililerin daha önce yaptığı açıklamalar ile bu girişimleri birbiri ile uyuşmuyor’’ dedi.

Rus Savunma Bakanı İgor Sergeyev, önceki gün Rusya'nın Karadeniz'deki filosundan bazı gemileri anlaşmazlık bölgesi Yugoslavya'ya durumu değerlendirmek için gönderme niyetinde olduğunu açıklamıştı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!