Güncelleme Tarihi:
Türkiye ile Rusya arasında nihai imzanın atılacağı S-400 anlaşmasının son detaylarını Kommersant gazetesine anlatan Çemezov, uzun menzilli hava savunma sisteminin tamamının net 2,5 milyar dolar olacağını ve siparişin 2019-20120 yılları arasında yerine getirileceğini duyurdu.
"YÜZDE 45'İ TÜRKİYE TARAFINDAN ÖDENECEK"
Anlaşmanın merak edilen finans bölümü hakkında da bilgi veren Rusya askeri sanayi yetkilisi Çemezov, “S-400 anlaşmasının tamamı 2,5 milyar dolar. Bunun yüzde 45 bölümü Türkiye tarafından bize ödenecek. Geride kalan yüzde 55 ise Rusya’nın Türkiye’ye açacağı kredi ile kapatılacak. İki ülke Maliye Bakanlıkları açılacak kredi hususunda da zaten anlaşmaya vardı” dedi.
Anlaşmanın içeriği hakkında de daha detaylı bilgi veren Çemezov, “2,5 milyar dolar karşılığında Türkiye bizden 4 batarya değil, 4 bölük satın alacak. Bir bölükte ise bilindiği üzere çok daha fazla batarya bulunuyor.”
"BİR NATO ÜLKESİ TARAFINDAN İLK KEZ..."
Rusya askeri yapılanmasına göre bir hava savunma bölüğü 9 rampadan oluşuyor. 4 bölükteki batarya sayısı böylece 36 olacak. Türkiye’nin Rusya’dan alacağı 4 adet S-400 bölüğünde ise konuşlanma işlemi tamamlandığında sonra her an ateşe hazır 144 füze bulunacak. Hava savunma sistemi için ayrıca duruma göre uzun, orta ve kısa olmak üzere farklı menzile sahip ayrı yedek füzeler de alınabilecek.
Çemezov, açıklamasında S-400 anlaşmanın siyasi boyutuna da değinerek, “Şüphesiz Türkiye’nin bizden gerçekleştireceği S-400 alımı bir NATO ülkesi tarafından ilk defa yapılıyor. Zamanında Kıbrıs bizden S-300 alımı yapmıştı, ancak ada ülkesi NATO ülkesi sayılmadığı için asıl Türkiye ilk ülke olacak. Ankara’nın attığı bu adımı siyasi ve stratejik açıdan son derece önemli ve ciddi bir adım sayılıyor” şeklinde konuştu.
S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.
S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.
Bu nedenle mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor. Sistemin testlerine 1999 sonunda başlandı ve 2007 yılında faaliyete alındı. (BBC Türkçe)
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR