Güncelleme Tarihi:
İSRAİL'DEN RESMİ YARDIMLARA DESTEK ÇAĞRISI
GAZZE'NİN CAN DAMARI TÜNEL EKONOMİSİ
İsrail Kıbrıs’tan gelen bu hamleyi “etik bir karar” diyerek memnuniyetle karşıladı. Ancak bu engelleme sadece gemilerin Gazze’ye erişim süresini uzatabilecek.
İsrail yetkilileri Türkiye’den, Yunanistan’dan ve İrlanda’dan yetkililerle görüştüklerini ancak filonun geri döndürülmesi yönünde bir sonuç alınamadığını belirtti.
Tel Aviv yönetimi, karasularına girmeleri halinde gemilere müdahale edeceğini açıklarken, İsrail basını gerekirse güç kullanılabileceğini bildirdi.
Haaretz gazetesinin haberine göre, konvoyun yola devam etmekte ısrar etmesi halinde yolları İsrail savaş gemileri tarafından kesilecek ve İsrail komandoları bir baskınla gemilere el koyacak. Daha sonra eylemciler ve gemi personeli Aşdod Limanı’na götürülüp güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra ülkelerine sınır dışı edilecek. Filistin asıllı eylemciler ise alıkonacak.
Gemilerin taşımakta olduğu insani yardım malzemelerinin ise İsrailli yetkililerce kontrol edildikten sonra Gazze’ye nakledilmesinin beklendiği belirtildi.
MEDYAYA KARARTMA
Gazete ayrıca, medyanın operasyondan görüntü ve bilgi alamaması için baskın sırasında İsrail tarafından "karartma" uygulanacağını bildirdi.
İsrail'in özel bir elektronik karartma mekanizması kullanarak gemilerdeki operasyonun basın yayın organlarına yansımasının önleyeceği belirtildi.
Gazze’ye yol alan ve "Özgürlük Filosu" olarak adlandırılan konvoyda Türkiye’den 3, İngiltere’den 2, İrlanda, Cezayir, Kuveyt ve Yunanistan’dan birer olmak üzere toplam 9 gemi bulunuyor.
Kampanya kapsamında Gazze'ye gidecek “Mavi Marmara” adlı yolcu gemisi, TSİ 00.30'da Antalya Limanı'ndan ayrılarak Akdeniz'de yol almaya başladı. Gazeteciler ile yabancı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 560 kişi taşıyan ve bugün TSİ 17.00 sıralarında Kıbrıs açıklarında olması beklenen gemi, burada, insani yardım malzemesi taşıyan 8 gemiyle buluştuktan sonra Gazze'ye doğru hareket edecek.
Gemilerin, 29 Mayıs Cumartesi günü Gazze Limanı'na ulaşması planlanıyor.
1995 İsrail-Filistin geçici barış anlaşmasına göre 32 km’lik Gazze sahilinin denetimi İsrail’de bulunuyor. Bu nedenle İsrail’in onayı olmadan Gazze’ye girmeye çalışmak ihlal anlamına geliyor.