Güncelleme Tarihi:
Rum Politis gazetesinin haberine göre, Rum hükümeti, anlaşmanın en kısa sürede Rum meclisine sevk edilerek burada da onaylanmasını ve yürürlüğe girmesini hedefliyor.
Habere göre, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Mart ayında İsrail'e yapacağı ziyaret ve Rum tarafında Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle, meclisin görev süresini tamamlayacağı Nisan ayından önce anlaşmanın onaylanması amaçlanıyor.
Anlaşmanın ikinci paragrafının büyük önem taşıdığına işaret edilen habere göre, ikinci paragrafta, “ülkelerden birinin parselinde bulunacak doğalgazın diğer ülkenin MEB'sindeki parsele de geçmiş olması durumunda, iki ülke arasında ortak kullanım için anlaşma yapılması” öngörülüyor.
Bu durumda, Kıbrıs Rum tarafının sözde MEB'sinde yer aldığı iddia edilen 12'nci parselde bulunduğuna inanılan büyük doğalgaz yataklarının bir kısmının İsrail'in MEB'sinde olması nedeniyle, iki ülke arasında anlaşma yoluna gidilmesi gerekecek.
Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, gazeteye yaptığı açıklamada, “12'nci parseldeki doğalgaz yataklarının az bir kısmının İsrail'in parselinde bulunduğunu ve bu tür parsellerin, hangi ülkenin doğalgazı önce çıkardığına bakılmaksızın, kullanımını düzenleyen uluslararası hukuk kuralları bulunduğunu” ifade etti.
Habere göre, anlaşmada ayrıca, Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail'in başka ülkelerle MEB belirlenmesi anlaşması imzalayacak olması ve özellikle söz konusu koordinatların etkilendiği durumlarda, birbirlerini bilgilendirmeleri de öngörülüyor.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için her iki ülkenin meclisi tarafından onaylanması ve onay belgelerinin takasının yapılması gerekiyor.
TÜRKİYE İTİRAZ ETMİŞTİ
Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimi ile İsrail arasında 17 Aralık 2010'da imzalanan ekonomik haklar anlaşmasının ardından Türkiye’nin İsrail büyükelçisi Gabi Levi’yi çağırarak kınamada bulunmuş, bu gelişmenin Ankara ile Tel Aviv arasında zaten yüksek olan tansiyonu artırmıştı.
Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Levi’ye yapılan anlaşmanın Kıbrıs sorununu çözmek için yürütülen müzakereleri olumsuz etkileyeceğini belirtmişti. AFP haber ajansına göre, Sinirlioğlu görüşmede, “Bu tür tek taraflı hamleler Kıbrıslı Türklerin çabalarını görmezden gelecek ve devam eden müzakereleri olumsuz etkileyecek” ifadesini kullandı.
BENZER ANLAŞMALAR MEVCUT
Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır ve Lübnan ile benzer anlaşmalar yaptı. Ancak Lübnan parlamentosu varolan anlaşmayı henüz onaylamadı.
Kıbrıs Rum Kesimi Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis, İsrail’le yaptıkları anlaşmanın Lübnan ile varılan anlaşma için sorun oluşturmadığını belirtti.
Lübnan parlamentosunun bazı üyeleri, İsrail’in kısa süre önce keşfettiği doğalgaz yataklarının Lübnan karasularına girdiğini öne sürdü. İsrail bu iddiayı reddetti.
Lübnan’da siyasi güç durumunda olan militan örgüt Hizbullah ise ülkenin doğalgaz yataklarını korumak için güç kullanabileceği uyarısında bulundu.
RUMLARIM ÇİZMEYE ÇALIŞTIĞI AKDENİZ SINIRLARI