Roma'da tarihi zirve

Güncelleme Tarihi:

Romada tarihi zirve
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2002 01:45

ABD ile Rusya, tarihi bir ortaklığa adım atıyor.Yarın Roma'daki NATO-Rusya zirvesinde imzalanacak anlaşma, Kafkaslar, Orta ve Yakın Asya ekseninde, terörizmle mücadele için Rusya ile NATO'nun ortak harekat konseptini oluşturacak. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Sezer temsil ediyor.

BİR zamanlar birbirine karşı savaşmak için kurulan iki yapı olan NATO ile Varşova Paktı'nın baş mimarları ABD ve Rusya, tarihi bir ortaklığa adım atmaya hazırlanıyor.

NATO'nun 12 yıl önce ‘‘baş düşman’’ kabul ettiği Rusya ile 19 ittifak üyesi ülke, yarın Roma'da NATO-Rusya zirvesinde bir araya geliyor. Rusya'nın rakip değil artık bir müttefik olarak görüleceği yeni dönem için yapılan anlaşmaya, Türkiye adına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem tanıklık edecek.

BUSH İLE PUTİN İMZALAYACAK

‘Roma Bildirgesi’ olarak kayıtlara geçecek tarihi anlaşmada, ABD Başkanı George W. Bush ile Rus lider Vladimir Putin'in imzaları bulunacak. 11 Eylül saldırılarının ardından, Rusya'nın siyasi ve ekonomik geleceğini garanti altına alabilmek amacıyla daha çok Batı'ya yaklaşma kararı alması sonucunda Kremlin, geçtiğimiz aylarda NATO ile stratejik işbirliğinin şart olduğunu kayda geçirmişti.

Bu çerçevede yarın imzalanacak anlaşma da özellikle Kafkaslar, Orta ve Yakın Asya ekseninde, terörizmle mücadele için Rusya ile NATO'nun ortak harekat konseptini oluşturacak. Ayrıca Roma Bildirgesi'nde son olarak Moskova'da ABD ve Rus taraflarının da mutabık kaldığı kitle imha silahlarının azaltılması ve barışı koruma operasyonlarının birlikte gerçekleştirilmesi de tarihte ilk kez, bu iki dev yapı arasında mutabakat konusu olacak.

Nato üyesi 19 ülkenin hükümet veya devlet başkanlarının katılacağı zirvede Türkiye, Sezer ile Cem'in yanısıra kalabalık bir heyetle temsil ediliyor. Türkiye, bu zirveyi aynı zamanda ikili görüşmeler için bir fırsat olarak da değerlendirmeyi amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı,bu amaçla Cumhurbaşkanı Sezer'in Bush ve Putin ile görüşmesi için Roma'da yoğun lobi yapıyor.

Dışişleri'nin gündeminde ayrıca AB üyesi ülkelerin liderleriyle de Sevilla öncesi müzakere tarihinin alınmasına yönelik lobi faaliyetleri de bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!