Roma'da Neron’un kendi etrafında dönen yemek odası bulundu

Güncelleme Tarihi:

Romada Neron’un kendi etrafında dönen yemek odası bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2009 08:15

Dünyanın önde gelen arkeoloji merkezlerinden biri olan İtalya’nın başkenti Roma kent merkezinde bulunan Palatino Tepesi’nde yapılan kazı çalışmaları, mimarlık alanında efsanevi bir keşfe imza attı.

Haberin Devamı

Bugüne kadar, yazar Svetonio tarafından kaleme alınan Roma İmparatoru Neron’un biyografisinde, imparatorun ‘Altın Sarayı'nda bulunan ve yuvarlak yemek odasının yer yüzunün hareketini takiben gün boyunca kendi etrafında döndüğünü ve bu dönüşün 24 saat sürdüğünü iddia ettiği bir efsane olan ‘dönen oda'nın gerçek olduğu ortaya çıkartıldı. Biyografide Neron’un güneşi takip ettiği, çünkü kendisinin güneş tanrısı olduğu iddiasında bulunduğu yer alıyordu.

Roma Belediyesi Arkeoloji Departmanı tarafından yürütülen tarihi bir villanın restorasyon çalışmaları sırasında tamamen tesadüfi olarak bulunan odanın 16 metre çapında olduğu belirlenen yuvarlak odanın ortasından 10 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğinde olan merkezi kule yer aldığı ve bu kulenin içindeki kanallardan gönderilen suyun odanın tabanının altında yer alan çark sistemini harekete geçirerek, odanın hareket etmesini sağladığının tahmin edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Çalışmaların başında bulunan Mariantonietta Tomei, ‘Böylece Neron’un bu oda sayesinde gün içerisinde tüm Roma’yı oturduğu yerden görebilme şansı olduğu da ortaya çıktı. Bu tarihin ortaya çıkarılmış ilk örneği. Dünyada başka örneği yok. Çalışmalar Kasım ayına kadar sürecek. Biz sistemi öğrenmek açlığı içindeyiz. Bu nedenle kulenin açılması planlanıyor. Kazı çalışmaları 60 metre çapında bir alanı kapsayacak. Birkaç yıl içinde bu bölümün ziyarete açılabilir hale getirilmesine çalışacağız” dedi.

İKİNCİ COLOSSİUM
Roma’nın Ostia bölgesinde de tarihte Traiano Limanı olarak isimlendirilen bölgede 42 metre uzunluğunda ve 38 metre genişliğinde bir anfitiyatro ortaya çıkartıldı. ‘İkinci Colosseum’ olarak isimlendirilen anfitiyatronun şimdilik sadece temellerine ulaşabildi. Roma’daki British School, Cambridce Üniversitesi ve Southametom Üniversitesi ortaklığıyla üç yıldır bölgede sürdürülen arkeolojik çalışmaların ardından anfitiyatronun ortaya çıkarıldığını belirten Prof. Simon Keay, “Bu keşif iki nedenle dünyada tek. İlk kez bir liman bölgesinde ve imparatorluk sarayı içinde bir anfitiyatro bulundu. Belki de ilk kez bir özel tiyatro ortaya çıkartıldı. Bunu netleştirmek için araştırmalarımızı sonuçlandırmamız gerekecek” dedi. Ekip, 9 Ekim günü kazı çalışmalarını bu sezonluk sona erdirecek ve bulduklarını detaylarıyla kamuoyu ve arkeoloji dünyasıyla paylaşacak.

Haberin Devamı

Roma’nın simgesi haline gelen Colossium, milattan sonra 72 yılında İmparator Vespasian tarafından yapımına başlatılmış ve 8 yıl sonra imparatorun oğlu Titus tarafından tamamlanmıştı. 5’inci yüzyıla değin gladyatör çarpışmalarına sahne olmuş, yüzyıllarca yağma ve depremlerle büyük zarara uğramış arenanın günümüze kadar ancak dış iskeleti kalabildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!