Roma karıştı

Güncelleme Tarihi:

Roma karıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 00:00

Silvio Berlusconi, dün kıl payı güvenoyu alarak İtalya Başbakanlık koltuğunu ve hükümeti korudu. Berlusconi, rahat bir nefes alırken Roma’da muhalifler polisle çatıştı.

Haberin Devamı

BERLUSCONİ ÖLDÜ ÖLDÜ DİRİLDİ / FOTO GALERİ

GÜVENOYU ÇIKTI SOKAKLAR KARIŞTI / FOTO GALERİ

BERLUSCONİ'NİN ALTERNATİFİ YİNE KENDİSİ

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi dün hükümetini pamuk ipliğinde tutan parlamentodaki güvenoylamasını 3 oy farkla kazanarak rahat bir nefes aldı ancak, koltuğunu kurtaran muhalif vekilleri satın aldığı iddiaları, oylamaya şaibe düşürdü. Berlusconi zaferini kutlarken, binlerce muhalif ve öğrenci başkent Roma’yı savaş alanına çevirdi. Seks partileri skandallarıyla sarsılan Berlusconi’yi kurtaran muhalefet milletvekilleri ise bakanlık bekliyor.
Başbakan Berlusconi iki kanatlı İtalyan Parlamentosu’nun Senato’sunu 135’e karşı 162 oy alarak rahat geçti, Temsilciler Meclisi’nde ise ecel terleri döktü. Berlusconi ve sağ partilerden oluşan koalisyon ortakları, 3 oy farkla, 314’e 311 karşı oyla güven tazeledi. 2 milletvekili ise, oylamaya katılmadı.
2 kadın kurtardı, biri bakanlık bekliyor
Berlusconi’yi 2’si kadın 3 milletvekili kurtardı. Muhalefetteki Halkın Özgürlüğü Partisi’nden ayrılarak Gelecek ve Özgürlük Partisi’ni kuran muhalefet milletvekillerinden 3’ünün Bealusconi lehine oy kullanması, dengeleri bozdu. Muhalefet partileri, 2 kadın milletvekili Katia Polidori ve Maria Grazia Siliquini ile Silvano Moffa’yı, oylarını parayla satmakla suçladı. Oylamada bu nedenle milletvekilleri arasında kavga çıktı ve meclis oturumu bir süre tatil edildi. Oylamanın kaderini değiştiren muhalif milletvekillerinden Maria Grazia Siliquini, ‘Berlusconi artık beni bakan yapar’ diyerek beklentisini ilan etti.  Muhalefetteki İtalya’nın Değerleri Partisi lideri Antonio Di Pietro, “Berlusconi satın aldığı oylarla ayakta kaldı. Utansın” diye haykırdı. Siyasi gözlemciler, 3 oyla hükümeti koruyabilen Berlusconi’ye erken seçimin yolu göründüğü yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

Erkeklere bile ‘hayır’ demem

Keyfi yerine gelen İtalya Başbakanı Berlusconi, güvenoylamasıyla ilgili olarak “Hayır kelimesinden zaten hayatım boyunca nefret etmişimdir. Zaten erkeklere bile hayır diyemem” dedi.

Öğrenciler Roma’yı yakacaktı

Haberin Devamı

Oylama sonuçlarını merakla bekleyen sokaklardaki yüzbine yakın muhalefet yanlısı İtalyan ise hayal kırıklığına uğradı. Çoğu öğrenci yaklaşık 100 bin muhalif hükümetin eğitim reformunu protesto etti, boya, havaifişek ve sis bombalarıyla parlamentoya saldırdı. Polisle çatışan gençler, önlerine çıkan araçları da tahrip etti. Milano’da öğrenciler Malpensa havalimanı yolunu bir süreliğine kapatırken Bari de yine öğrenci protestolarına sahne oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!