Güncelleme Tarihi:
Bilimadamları, evrim geçirerek gelişen ve robot üreten robot geliştirmeyi başardılar. 600 nesil evrim sonunda, lüzumsuz organları yok olan, işlevsel parçaları gelişen robotun bilim dünyasını şaşırttı.
Evrim yasasıyla gelişen robotlar
Bilgisayar profesörü Jordan Pollack ve araştırmacı Hod Lipson Evrimsel ve Dinamik Makineler Laboratuvarı'nda ‘evrim sonucu ortaya çıkan’ bir robotu incelerken.
AMERİKALI bilimadamları ‘robot üreten robot’ üretmeyi başardılar. Massachusettes'deki Brandeis Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışma sonucu, ‘Terminator’ ve ‘Uzay Yolu’ gibi bilimkurgu filmleri, yeni adım ve bulgularla bir süre sonra günlük yaşamın birer parçaları haline gelecek.
ROBOT TASARLAYAN ROBOT
Bilimadamları, evrimde doğal seçim olarak bilinen yöntemi kullanarak robot tasarımlayan ve fiili insan katkısı olmadan ve otomatik olarak robot inşa etmeyi başaran bir bilgisayar sistemi geliştirdiler. İnsan katkısının en az düzeyde olduğunu ifade eden bilim adamlarından Jordan Pollock, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi.
‘Doğada, vücut ve beyin birlikte bir evrim içinde gelişir. Tavuk ile yumurta gibi. Biri olmadan diğerinin de olması mümkün değil. Kendini üreten mekinelerin yapımında da, bu gerekli bir adım. Endüstri üzerindeki etkilerini beş-on yıl içinde göreceğiz.’
KENDİSİNİ KOPYALADI
Amerikalı uzmanlar, basit bir tasarımdan yola çıktılar ve bir bilgisayarın içindeki sanal kablolar ve cihazlarla işe başladılar. Uzmanlar, son derece gelişmiş ve evrimi taklit eden yazılım programlarıyla, bu temel cihazların yatay biçimde hareket eden makine haline gelmesini sağladılar. En işlevsel parçalar gelişmeye teşvik edilirken, daha az esnek organların ‘ölümüne’ izin verildi.
600 nesillik denemeden sonra, en başarılı sanal robot tasarımının, kendisinin plastikten bir gerçek kopyasını yapmasına izin verildi. Bilim adamlarının amaçladığı gibi, robot, aynen sanal atası gibi hareket etti. Böylece, tasarım ve imalat neredeyse tamamen otomatik olarak gerçekleştirilmiş oldu.
MAYIN İMHA EDECEKLER
Terminator gibi robotların daha uzun bir süre yaşama geçirilemeyeceği ifade edilirken, ilk aşamalarda, mayınları imha eden ve stadyum temizleyen robotları üretecek robotlar üzerinde duruluyor.
Pollock, ‘Temel düşünce, daha kısıtlı bir çevrede işlevsel hale gelecek olan robotların evrimi, daha geniş çevrelerde birçok işi yapan robotları üretmekten daha kolay olduğudur. Robot üreten robotlar, insanların yaklaşımı için tehlikeli olan alanlarda kullanılabilir. Bu aşamada, robotlar bebeklik döneminde. Birkaç yıl içinde büyüyecekler’ diyor.
Bilim adamları, gerçekleştirdikleri çalışmanın ilerletilmesiyle, maliyeti yüksek olan tasarım ve inşaa süreçlerini ortadan kaldırarak robotların ucuz bir şekilde imalatını hedeflediklerini de ifade ettiler.
Asimov yasası çiğneniyor
TAYLANDLI bir bilimadamı, silahlı ve öldürücü bir robot üretirken, film kahramanı robot polis ‘‘RoboCop’’ da gerçek oldu.
Taylandlı bilimadamı Pitikhate Sooraksa, silahlı ve öldürücü bir ‘ölüm makinesi’ robot yaparak, robotların sadece barışıçı amaçlar için kullanılması yolunda çaba harcayan Rus asıllı Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı İsaac Asimov'un kaygılarını haklı çıkardı.
Başkent Bangkok'da çalışmalarını sürdüren Sooraksa, amacını anlatırken, ‘askere, polise alternatif, ucuz ve etkili bir makine yapmak’ diye konuşuyor. Sooraksa, 1987 yılında ‘RoboCop’ adlı filmi gördükten sonra, benzer bir robot yapmaya karar verdiğini ve hemen çalışmalara başladığını söyledi.
‘Robguard’ adı verilen robot, motorlu koluna monte edilmiş silah, küçük bir video kamera, kızılötesi sensör ve lazerli görüşten oluşuyor. Robot, gerekli kumandalar verildiğinde, algıladığı her canlı hedefe mermi yağdırıyor.
Robotların kötü amaçlar için kullanılmasından kaygı duyan ve böyle bir girişimin engellenebilmesi için, üç maddelik bir de yasa öneren bilimkurgu yazarı Asimov'un bu çabalarına, Sooraksa'nın yaptığı katil robot, en güçlü darbeyi indirdi.