Güncelleme Tarihi:
"Türkiye'deki darbe Batı ile ilişkileri gererken, Rusya ile yumuşama hız kazanıyor" başlıklı analizde, Erdoğan'ın yapacağı kritik ziyaret, Türkiye'nin ABD ve AB ile ilişkileri açısından incelendi.
Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Bu ziyaretle, Batı'ya durup düşünme fırsatı vermeyi ümit ediyor olabilir" yorumunda bulunuldu.
Analizde şu ifadeler yer aldı:
"Türk yetkililer, Erdoğan'ın ziyaretinin NATO üyesi ve AB adayı ülkenin Batı'ya sırtını döndüğü anlamına gelmediği konusunda ısrarcı. Bu ziyaretin 15 Temmuz darbe girişiminden haftalar önce başlayan Türkiye-Rusya yakınlaşmasının bir sonraki adımı olduğunu belirtiyorlar. Ancak Moskova ile buzların erimesi, Ankara'nın Batı ile ilişkilerin neredeyse hiç olmadığı kadar gerildiği bir döneme denk geliyor."
"DARBE GİRİŞİMİ RUSYA'YA YAKLAŞTIRDI"
Birçok uzman görüşüne yer verilen analizde Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakın bir düşünce kuruluşu olan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Direktörü Andrey Kortunov'un şu yorumu dikkat çekti:
"Batı söz konusu olduğunda, Rusya ve Türkiye'nin iki dışlanmış ülke olduğu söylenebilir... Görünüşe bakılırsa, başarısız darbe girişimi Türkiye'yi Rusya'ya yaklaştırdı. Fakat iki ülke arasında halen ciddi farklar bulunuyor."
"ASIL SORU..."
Türkiye ile Rusya arasında özellikle Suriye krizi ve Dağlık Karabağ sorunu konusundaki görüş ayrılıklarının ön plana çıktığı belirtilen yazıda, Kortunov'un şu görüşü aktarıldı:
"Erdoğan-Putin görüşmesi, tarafların uzlaşmaya ne derece gönüllü olduğunu gösterecek. Cevabı merak edilen soru şu: 'Şu anki taktik icabı yakınlaşma daha derin bir stratejik ortaklığa dönüşecek mi?"