Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Rakka’ya ABD ile Türkiye’nin ortak operasyon düzenleyebileceği” yönünde sinyaller vermesinin ardından dün Londra’da düzenlenen BM Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı’nda Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile ABD Savunma Bakanı Ashton Carter bir araya geldi. İki bakanın Rakka’yı almanın önemini ve yerel güçlerin merkezi rol oynamasının gerekliliğini görüştüğü ifade edildi.
CARTER: SDG İLE ÇALIŞIYORUZ
Görüşme sonrası Pentagon’dan yapılan açıklamada, Carter’ın terörle mücadelede Türkiye’nin kararlılığı ve IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin önemli desteği için Türk mevkidaşına teşekkür ettiği belirtildi. İngiliz BBC radyosuna yaptığı farklı bir açıklamada ise Carter, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rakka’ya ilişkin açıklamaları üzerine “Kesinlikle Türkiye ile ortak operasyon yapıyoruz. Türkiye, uluslararası koalisyonun üyesi olarak büyük bir iş yapıyor. Hava saldırılarına katılan uçakların bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Şu anda Türkiye ile Türkiye-Suriye sınırının her iki tarafında güvenliği sağlamak için çalışıyoruz. Bu IŞİD’in kendisini yabancı savaşçılar, ekipman ve benzeri şeylerle takviye etmesinin yollarından, atardamarlarından biri. Türkiye ile bu anlamda birlikte çalışıyoruz” dedi. Rakka operasyonuyla ilgili terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalıştıklarını anlatan Carter, “Aynı zamanda IŞİD’in Rakka’daki kontrolünü çökertmek için SDG ile birlikte çalışıyoruz. Bu grupla Menbiç’te birlikte çalışmıştık ve iki tarafla da çalışmaya niyetliyiz. Birbirleriyle anlaşmazlıkları var. Bunu da anlıyoruz” diye konuştu.
YEREL HALK OLSUN
Görüşme sonrası İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Bakan Fikri Işık ise Rakka’ya yönelik operasyon planıyla ilgili “Türkiye’nin odaklandığı ve ısrar ettiği şey, operasyonların asıl gücünün YPG değil, bölgenin yerel halkından oluşturulması. Türkiye, YPG güçlerinin, DAEŞ’e (IŞİD) operasyonları bahane ederek, topraklarını genişletmesine ve güç kazanmasına izin vermeyecek” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise önceki gün Rakka operasyonu için “Türkiye’nin tek yapabileceği bir şey değil” açıklaması yapmıştı.
IŞİD’İN KALESİ
Rakka, 14 Ocak 2014’ten beri IŞİD’in hâkimiyeti altında. Kentin nüfusu iç savaştan önce 220 binken savaştan yerinden edilenlerin gelmesiyle 800 bine çıktı. Ancak IŞİD sonrası nüfusun ne ölçüde değiştiği bilinmiyor. IŞİD’in kalesi konumundaki Rakka, Fırat Nehri üzerine kurulu olması nedeniyle tarım faaliyetleri ve elektrik üretimi açısından önem taşıyor. Kent, Irak’a yakın olması nedeniyle IŞİD militanlarının Irak ve Suriye arasında hareketini de kolaylaştırıyor.
MENBİÇ AYRIŞMASI
Carter ve Işık, görüşme sonrası basına yaptıkları açıklamalarda PYD/YPG’nin Menbiç’ten çekilip çekilmediği konusunda ayrıştı. Carter, YPG’lilerin Menbiç’ten çekildiğini söyledi. Bakan Işık ise YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmediğini söyleyerek, “Bu sözün yerine getirilmesini bekliyoruz. Ancak istihbarat birimlerimizden ve yerel kaynaklardan aldığımız istihbarat YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmediğini gösteriyor.
Hâlâ bölgedeler” dedi.